Nem rokona a csalánnak. Nedves talajú erdőkben, árkok partján, kerítések mentén, cserjésekben, árnyékos, nedves helyeken nő mindenhol, ahol a csípős csalán is megterem. Április-májusban virágzik, hegyvidékeken később is. Hosszú gyökértörzse 50 cm magas egyenes szárat hajt, levelei keresztben állnak átellenesen, tojás alakúak, fűrészelt szélűek, virágai a levélhónaljakban álörvökben helyezkednek el. Levelét és virágját gyűjtjük.


 A sárga árvacsalánt idős emberek hólyagbénulására ajánlják elsősorban, de a hólyag meghűlése és vesegyulladás esetén is. Nagyon jót tesz a tea főzetével készített ülőfürdő.

 Gyógyíthatatlan vesezsugor, vizelési ingerrel járó vesegyulladás és művesekezelés esetén nagyon jó eredményt ad a sárga árvacsalán, a közönséges galaj és az aranyvessző egyenlő arányú keveréke. Ha nem kapható sárga árvacsalán, a fehér csalán is megteszi.

 Emésztési zavarok, görvénykór (skrofulózis) és bőrkiütések ellen a virágját alkalmazzuk. Ilyenkor egy csésze tea fogyasztandó délelőtt. Fekélyekre és visszerekre teafőzetes borogatást rakjunk.

 Hasonlóan a sárga árvacsalánhoz, a Fehér árvacsalán (Lamium album) is kitűnő gyógynövény. Májustól októberig virágzik. Árnyékos, friss gyomtársulásokban, utak mentén találjuk. Leveleit és főként a virágját gyűjtjük. A belőle készült tea segít a nőknek súlyosabb altesti, menstruációs panaszok esetén, ha napközben két csészével megiszunk belőle. Vértisztító hatású, használ ideges álmatlanság ellen, és a legkülönbözőbb női bajokon segít.

Teafőzet: 1 púpozott teáskanálnyi sárga árvacsalánt adunk 1/4 liter vízhez. Csak forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Borogatás: 3 púpozott teáskanál 1/4 liter vízhez, forraljuk, rövid ideig állni hagyjuk. A főzettel benedvesítjük a kendőt, és meleg borogatásként használjuk.

Teakeverék: sárga árvacsalánt, közönséges galajt és aranyvesszőt 1:1 arányban összekeverünk. Ebből a keverékből egy púpozott teáskanálnyit adunk 1/4 liter vízhez. Forrázzuk.

forrás: erdelyma.hu , ismerteto.com