Az utóbbi évek egyik leglenyűgözőbb kutatása került a lencsevégünkre. Végre megtudhatjuk, hogyan festenek a testünkben az érzelmek. Igen, a szerelemtől ragyogóan és felhevítve érezzük magunkat mindenhol a testünkben. Az undort pedig pontosan a gyomrunkban érezzük!

A finnországi Aalto Egyetem kutatócsoportja először tárja fel előttünk, hogyan nyilvánulnak meg és miként mutatkoznak az érzelmek a testünkben. Öt kísérletet végeztek, melyek több mint 700 résztvevőt számláltak Finnországban, Svédországban és Tajvanban.

A kísérleti alanyoknak be kellett számolniuk az általuk érzett érzelmekről, és pontosan le kellett írniuk mit éreznek a testük melyik pontján. Ezzel a felméréssel a tudósoknak sikerült bebizonyítaniuk, mennyire megegyezőek az érzelmek mindannyiunk számára, úgy a tajvaniak, mint a svédek esetében, az emberek ugyanis egyformán éreznek.

Érzelmek térképe

A kutatás másik érdekessége, hogy kiderítette, a testünk különböző részei 14 különböző érzelemmel vannak kapcsolatban. Az alábbi képet figyelve, a felső sorban, balról jobbra haladva a következőket érezzük: düh, félelem, undor, öröm, szomorúság, meglepettség, közömbösség. Az alsó sorban, szintén balról jobbra haladva pedig a következőket: szorongás, szerelem, depresszió, gyűlölet, büszkeség, szégyen, irigység.

„A leghétköznapibb érzelmeket a mellkasunkban és annak felső részén, a torkunk körül fogjuk fel, mely összefüggésben áll a légzés és a szív ritmusának felgyorsulásával. A fejben észlelt hatások minden érzelem esetében jelentkeznek; ez egyrészt a pszichológiai változásokkal magyarázható, melyek az arcon kerülnek kifejezésre (például az arcizmok megrándulása, könnyezés, a bőr hőmérsékletének megingása által), másrészt pedig az elmében végbemenő változásoknak tudható be, melyeket az adott esemény vált ki.” – olvasható a kutatók összefoglalásában.

A szakértők megállapításai szerint, az alanyok gyakrabban észleltek érzelmeket a felső végtagokban a közeledéssel kapcsolatos érzelmek esetében, mint amilyen a düh és öröm. Ellenben, az alsó végtagokban felfedezett érzelmek inkább a szomorúsággal, lehangoltsággal állnak összefüggésben. Az emésztőrendszerben és a nyaki zónában kiváltott érzelmek főként az undorra vallanak. Míg valamennyi érzelemmel ellentétben, a boldogság az egész testünket elárasztja.

„A pszichológiai, lelki és viselkedési állapotainkat egyaránt az érzelmek uralják, az életünkben jelentkező események hatására. Bár a legtöbb esetben tudatában vagyunk a hangulatunkkal, lelkiállapotunkkal – például azzal, hogy mikor vagyunk dühösek vagy boldogok –, mégis a mechanizmusok, melyek ezeket az érzelmeket kiváltják bennünk, egyelőre a jövő titkai maradnak” – vallották a kutatók, akik bíznak abban, hogy a megfigyeléseik újabb megtett lépést jelentenek az érzelmek pontos feltérképezéséhez.

Sikerült bebizonyítaniuk, hogy az elménk és a testünk mekkora összhangban van, és folyamatosan kommunikál egymással. Az agyunk jelzéseket küld a testünknek akkor, amikor különféle helyzetek előtt állunk, ezzel pszichológiai változásokat idézve elő testünkben. A kapott térkép pedig segítségül szolgál abban, hogy megértsük, tudatosítsuk azt, ahogy az érzelmek a testünkre hatnak. Továbbá arra ösztönöz, hogy mosolyogjunk, változtassunk a hangulatunkon akkor, amikor negatív érzelmek hálójába kerülünk.

„Az emberek azt gondolják, hogy az érzelmeknek mindig más emberekhez van közük.”– magyarázza Antonio Damasio, a Dél-Californiai Egyetem professzora.

„Azonban az érzelmek egyaránt függnek attól, ahogy mi viszonyulunk a környezetünkhöz, a kockázatokhoz és lehetőségekhez.” – vonta le a végső következtetést a szakértő.

szerkesztette: ismerteto.com

forrás: twice.hu