Egy új tanulmány , a Johns Hopkins University School of Medicine azt sugallja, hogy a pszilocibin , a hallucinogén anyag ” varázsgomba “, segíthet a régi dohányosoknak a leszokásban. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a gondosan ellenőrzött pszilocibin felhasználását  a kísérletek során kombinálták a kognitív viselkedésterápia programmalSőt, a kutatók még nem biztosak a hatás mechanizmusaiban.

Varázsgomba
Varázsgomba ismerteto.com

10 férfi és 5 nő szellemileg és testileg egészséges felnőtt vett részt a vizsgálatban. Az átlagéletkor a résztvevők között 51,, átlagosan 20 szál cigarettát szívtak egy nap már 30 éve, és már mintegy hatszáz kísérletet tettek a leszokásra életük során.

Az első  pszilocibin terápián, egy közepes (20 mg / 70 kg) dózisú pszilocibin tablettát vettek be, majd két egymást követő terápián két és nyolc héttel később, az adagot emelték 30 mg / 70 kg. 

Minden pszilocibin terápiát  biztonságos, otthonos környezetben tartottak kb 6-7 órán át. Néhány résztvevő viselt szemtakarót vagy zenét hallgattak, a cél az volt, hogy koncentráljanak a belső tapasztalataikra.  

Kombinálva a pszilocibin terápiás üléseket, az önkéntes résztvevők kognitív viselkedésterápia program célja, hogy segítsen nekik leszokni a dohányzásról. A program keretében hetente , egyéni technikai tanácsadáson vettek részt; például, azt javasolták a résztvevőknek , hogy vezessenek naplót hogy megtudják , mikor úgy érezték megint szükség van a dohányozásra.

Ennek következtében, amikor a vizsgálat véget ért hat hónappal később, a kutatók azt találták, hogy 12 a 15 résztvevőből (80%) sikerült leszoknia a dohányzásról. Ez az arány jóval magasabb, mint amit el lehet érni a különböző hagyományos kezelésekkel, amely általában 30%-os a siker arány.

Bár ez még nem világos, hogy pontosan hogyan működik, a kutatók úgy vélik, hogy tény, a pszilocibin befolyásolhatja az addiktív gondolati mintákat és viselkedést , amely elengedhetetlen része a hosszú távú dohányosok életének.

Ugyanakkor a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a tanulmány eredményei nem utalnak varázsgomba meghozatalának jóváhagyására, és hangsúlyozzák, hogy a pszilocibin foglalkozásokon  szigorúan ellenőrzött pszilocibin dózisokat kaptak a kábítószer fogyasztók és egyesítették egy strukturált kognitív viselkedésterápiával.

” A dohányzásnál nem egy egyszerű biológiai reakció a pszilocibin, mint más gyógyszereknél, amelyek közvetlenül érintik a nikotin receptorokat , “mondta a tanulmány vezető szerzője  Matthew Johnson . “Ha figyelembe vesszük az adagolást követően a gondos előkészítést és terápiás kontextusban, a pszilocibin mély elmélkedésre vezethet az életről, és szikra motiváció a változásra. “

A tanulmány eredményeit is  közzétette a Journal of Psychopharmacology.

szerkesztette és fordította: ismerteto.com

forrás: themindunleashed.org