Most a világ legegyszerűbb felhasználási módját mutatom be. Nem akartam hinni a fülemnek. Kipróbáltam, teszteltettem a barátnőimmel is. És…

Jelentem, sikerült. A recept ennyi: fogj 5 db vadgesztenyét, este dobd be vízbe, hogy ázzon, mielőtt pedig bedobod a mosógépbe, vagdosd be a héját, és tedd egy kis zsákba (zokniba). Öblítőnek pedig használd, amit egyébként is (én ecetet és illóolajat szoktam). Nincs gesztenyepucolás, nincs főzés, nem romlik meg, egész évben eláll a most megszedett gesztenye valami jól szellőző zsákban fellógatva.

A barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy

  • nem baj, ha leforrázod a gesztenyét, amikor az áztató vízbe rakod;
  • ha bizalmatlan vagy, és mégis hámoznád, akkor reggelre ez az áztatás miatt könnyen fog menni;
  • tesztelheted úgy is, hogy előre bevagdosod a gesztenye héját;
  • biztosan nem ártasz vele, ha felnégyeled a gesztenyét.

De ismétlem, mi azt tapasztaltuk, hogy mindez már úri huncutság, mert a gesztenye tökéletesen funkcionál a fent leírt egyszerű módon mosószerként.  Még azt vizsgálgatjuk, hogy a barna héj színe kioldódik-e valahol, de sem forrázáskor, sem áztatáskor, sem a ruhákon nem láttuk ennek nyomát. Minden esetre az idén csak annyit gyűjtöttünk, hogy a színes ruhákhoz legyen egy évre elég gesztenyénk.

 

Mosószer vadgesztenyéből

A kísérlet leginkább azért érdekes, mert ha működik, akkor létezik egy mindenki számára könnyen elérhető, természetes tisztítószer, ami nem kerül semmibe (persze a hamulúg után).

A vadgesztenye szaponint tartalmaz (ez ugyanaz a a hatóanyag, amiért a mosódió működik, egyfajta lúg), nagyon egyszerű a recept is: szedjük le a termés héját (forró vízben pár percig áztatva könnyedén elválik és lehúzható, egyébként levakarhatatlan) és a belső részét feldarabolva főzzük kis ideig (akkor hagytam abba, mikor előkerült a fehér hab), kioldódik a szaponin és kész a mosószer. Egyébként ilyet mosódióból is lehet készíteni/venni a drogériákban.
Kicsit reménykedtem benne, hogy ugyanazt tudja, mint a mosódió, a teszthez direkt közepesen koszos gyereruhákat tettem be 50 fokos programhoz, az irodakosz gyakorlatilag meleg vízzel is kijön, így a felnőtt cuccokat most hagytam. A komolyabb szennyhez meg úgy is kell majd mosószóda, az is ér egy próbát, de ha ez most működik, akkor tényleg nincs különbség.
Az eredmény meggyőző: annyit pont tud, mint a mosódió, pl. a földön kúszós ruhákból kiszedte a szép szürke port és a teszt fő kérdése ez volt. Szóval hajrá, gyorsan lehet még szedni az utcákon. És persze vigyázat, ugyanúgy mérgező, mint bármelyik tisztítószer!

Egyébként még számos jótékony hatása van, kozmetikai alapanyag, érösszehúzó, gyulladásgátló hatású, bioboltban már feltűnt a vadgesztenye-kivonatos visszérkrém, ha valaki próbálta, meséljen, működik-e.

forrás