Az a hit, amennyiben az alacsony zsírtartalmú étrend egészséges és megakadályozza a betegségek kialakulását talán a legnagyobb tévhit amely felelős a mai magas koleszterinszint, elhízás, szívbetegségek és a korai halál jelenségekért. Egy nemrégiben készült riportban Dr. Dwight Lundell, egykori szívsebész, 25 éves tapasztalattal a háta mögött elismeri, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend valóban felelős az ember egészségének romlásáért. Elmagyarázza,hogy a zsírok megfelelő egyensúlybani fogyasztása létfontosságú védelmet nyújt a betegséget okozó gyulladási folyamatok kialakulása ellen.

 Az alacsony zsírtartalmú étrendről elvégzett tanulmányok az 1940-es évekre nyúlnak vissza, amelyekben a tudósok összefüggést láttak a “magas zsírtartalmú” táplálkozás és a magas koleszterinszint között. Több évtizeden át az az ideológia, miszerint az alacsony zsírtartalmú diéta jó a szívnek és hasznos az egészséges testsúly fenntartása szempontjából szinte kőbe lettek vésve és semmilyen más tanulmány nem bizonyította az ellenkezőjét. (teljes anyag: www.jhmas. oxfordjournals.org). Dr. Dwight Lundell

 Ma azonban egyre fájdalmasabban nyilvánvaló az, hogy rengeteg ember szenved feleslegesen olyan egészségügyi gondoktól, amit az alacsony zsírtartalmú diéta idézett elő. Ahogy az új tanulmány mutatja, a telített zsír, amit már évek óta rágalmaztak mint egészségtelen és betegséget okozó, valójában jótékony egészségügyi hatásokkal rendelkezik. Vagyis egy jelentős paradigmaváltás történt az emberek gondolkodásában az egészségügy terén. Azonban mivel az alacsony zsírtrtalmú étrend mítoszt sokáig sikerült megőrizni, ez a változás lassan megy végbe. Sok orvos sem hajlandó beismerni, hogy rossz tudományt vásárolt meg az évek során. De Dr. Lundell egyike azon ritka és szerény egészségügyi szakembereknek akik most nyíltan hirdetik a világnak az alacsony zsírtartalmú diéta veszélyeit.A szomorú valóság az, hogy éppen azok az élelmiszerek felelősek a rossz egészségi állapotért és az elhízásért amely élelmiszerekről az egészségügyi hatóságok állítják, hogy előnyösek az egészségre. Az olyan olajok, mint a szója, kukorica és napraforgó olaj tele vannak omega-6 zsírsavakkal és többnyire alig van bennük omega-3 zsírsav. A gyorséttermi és a feldolgozott ételekben ily módon nagyon komoly az egyensúlyhiány. Ez utóbbi felelős az artériák falának krónikus gyulladásáért és a magas koleszterinszintért. A feldolgozott cukrok és magvak, a sok omega-6 zsírsavat tartalmazó olajok felelősek a sok betegségért.

“Mely összetevők a legnagyobb bűnösök a krónikus gyulladásban?” -kérdezi Lundell tanulmányában.

Egyszerűen arról van szó, hogy a feldolgozott szénhidrátok (cukor, liszt és a belőlük készült termékek), valamint az omega-6 zsírsavakat tartalmazó növényi olajok mint a szója, kukorica és napraforgó olaj túlzott fogyasztása a gond.Nem a koleszterin az ellenség itt – a szervezetnek valójában szüksége van koleszterinre a megfelelő működéséhez. E helyett az alacsony zsírtartalmú, omega-6 zsírsavakban gazdag étrend a probléma ami az artériák falában gyulladást okoz. Mivel a sérült szövetek összegyűjtik a koleszterint és dugulásokat okoznak az artériákban, szivinfarktus és egyéb szívbetegségek jöhetnek létre.

“Egyszerűen fogalmazva, gyulladás jelenléte nélkül a szervezetben nem lenne lehetősége a koleszterinnek hogy felhalmozódjon a véredényekben, ami a szívbetegségek és a szívinfarktus okozója ” – tette hozzá Dr. Lundell. “Gyulladás nélkül a koleszterin szabadon mozogna az egész testben. A gyulladás az oka annak, hogy a koleszterin csapdába kerül.”

A koleszterin csapdába kerülését elkerülhetjük azzal, ha odafigyelünk étrendünkre, elfelejtjük az alacsony zsírtartalmú diétákat és a finomított cukrok, fehér liszt és növényi olajok túlzott fogyasztása helyett igazi ételt fogyasztunk, olyat ami nem feldolgozott, nem előrecsomagolt, mert szivünk egészsége a tét.