A „mély levegőnél” azért több tippünk is van, hogy hogyan próbáljuk a mindennapi stresszt feloldani.

Egy fürdő a pihenéshez

Egy pihentető fürdő csodákra képes- főleg, ha levendulát használunk. 20 perc a forró vízben megoldás a feszültség ellen és egy kis álmosságot okoz. Ideális azoknak, akiknek a stressz miatt nehézségeik vannak az alvással.

Csoki az idegeknek

Egy tábla csokoládé vagy egy kakaó délután megakadályozza a ”szerencsétlenséget”. Ez különösen a fekete csokoládéra érvényes, mint édes stresszleépítő. Úgynevezett Szerotonint aktivál, amit örömhormonnak nevezünk. Ezenkívül Epicatechint is tartalmaz, ami értágító hatású és a vér jobb keringését eredményezi. Ezáltal fittebbnek érezzük magunkat és több energiánk lesz.

Sport a legjobb orvosság

Ezt nem szívesen halljuk, de a legjobb tipp a stressz ellen a sport. De nem muszáj rögtön maratonra készülni. Egy kis séta a friss levegőn már elegendő, hogy nyugodtak legyünk és új energiákkal teljünk meg.

És ha valaki feloldani szeretné a stresszt, a legjobb megoldás, ha a dühét „kiizzadja”. Ez nem csak a léleknek, hanem az alaknak is jót tesz.

Hagyd a munkát a munkahelyen

Aki állandóan a munkára gondol, mérhetetlenül stresszes. A legjobb, ha a munkaidő végéig befejezzük a feladatainkat és csak abszolút vészhelyzetben dolgozunk tovább otthon. A látszólagos sürgős dolgokat (és e-maileket) hagyjuk a következő napra – egyszerűen próbáljuk ki!

Ehhez egyéb dolgok is tartoznak, amik a munkán való gondolatainkat kikapcsolja. A hazafelé vezető úton tartsunk egy kis pihenőt, ami elengedi a gondolatainkat.

stressz

Az esti program ne a házimunka legyen

Ültesd le magad és szabj határt a feladatoknak naponta. Mivel nem kell munka után az egész ház takarítását elintézni. A munkaidő után inkább tartsunk szünetet, és gyűjtsünk erőt a következő napra.

Maximum egy nagy feladatot végezzünk el, minden mást toljuk el a hétvégére vagy ruházzuk át a szeretteinkre a feladatot, amivel mi már a következő pontnál lennénk.

Családdal együtt

Azoknak az anyukáknak, akik a családi élet mellett mennek vissza dolgozni, stresszesek lehetnek a mindennapjaik. Gyakran ugyanis ezek az asszonyok úgy érzik, hogy mindenért felelősek. De várjunk csak! A család többi tagja is hozzájárulhat a sikeres együttműködéshez.

Feloszthatjuk a feladatokat a családtagok között – akár a gyerekeknek is, ha elég nagyok. És próbáljunk meg higgadtak lenni, ahelyett hogy a mindennapi feladatokon stresszelnénk, élvezzük az időt a szeretteinkkel.

„Tökéletesség” a szótárunkból

Feltör a gondolatainkból, hogy mindent tökéletesen kell elintézni és mindenkinek örömet kell okozni. Természetesen meg kell tenni minden tőlünk telhetőt, de nem szabad, hogy figyelmen kívül hagyjuk a saját igényeinket.

Legyen mindig rendszeres kikapcsolódásunk. Szervezzünk le egy órát magunknak este, hogy a legjobb barátnőnkkel telefonáljunk, vagy a párunkkal a napunkról beszélgessünk. Ezek a beszélgetések pontosan azok, amire szükségünk van, hogy új erőt gyűjtsünk magunknak.

To-do-list felezése

Igen, a To-do-list (tennivalók listája) nagyon praktikus és segít abban, hogy legyőzzük a mindennapi stresszt. De a napi halom feladat, amit aznap meg kell csinálni, csak frusztrációt okoz. Mert az összes pontot a listáról nem biztos, hogy meg tudjuk csinálni. Inkább takarékoskodjunk az erőforrásainkkal, és állítsunk fel fontossági sorrendet, hogy a To-di-list tényleg a hasznunkra váljon.

Rendrakás az íróasztalon

Szelektáljuk a régi papírokat, és dobjuk ki, amire már nincs több szükségünk. És mindenekelőtt csináljunk szabad területet. Mert hihetetlen, de igaz: a rendetlenség az egyik leggyakoribb stressz tényező. Ennek ellenére tudatosan káoszt csinálunk.

Azonban tudat alatt érezzük, hogy a dolgok a fejünkre nőnek. Ezt a stressz hatást nagyon egyszerű megszüntetni. A hétvégén szánjunk rá egy- két órát, hogy megszüntessük a rendetlenséget.

Mondjunk néha nemet

Nem kell mindig „igent” és „Áment” mondanunk, ahhoz hogy az embertársaink elfogadjanak. Az rendben van, ha időről időre egy kérést teljesítünk.

Nem kell magyarázkodnunk, ha nincs mindenre elegendő időnk.

Táplálkozás

Ha kimerültnek és erőtlennek érezzük magunkat, akkor a rossz táplálkozás lehet az oka. A megfelelő étkezés energiát szállít a testünkbe, amire szükségünk van, hogy jól működjön. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a stresszt.

forrás