Emellett pedig nem elhanyagolandó az sem, hogy, akinek baja van az emésztésével, egyen minél több savanyú káposztát. Mivel számos egészségre gyakorolt pozitív hatással rendelkezik, így kiemelt helyet kaphat étkezésünkben nap mint nap.

savanyu-kaposzta

1. Kiváló C-vitamin forrás

Már a tengerészek is fogyasztották, hosszú útakra készülve mindig savanyú káposztával erősítették az immundendszerüket, sőt skorbot esetén is bevetették. Nagyon sok C-vitamin tartalma, ezért ha sokat fogyasztottak belőle, le tudták győzni a skorbutot.

2. Természetes probiotikum

Azt, hogy a káposzta megsavanyodik, probiotikus tulajdonságainak köszönheti. Olyan egészséges baktériumokat tartalmaz, melyek elvégzik a fermentáló munkát. Ezek a pozitív baktériumok nagy hatással vannak az emésztőrendszerre. Antibiotikum kúra után is ajánlott savanyú káposztát fogyasztani, hogy helyreálljon a bélrendszer egészsége.

3. Rákmegelőző hatása van

Olyan flavonoidokat tartalmaz, melyek aktiválja a szervezetben az antioxidánsokat. Védenek az érproblémáktól, megőrzik az erek rugalmasságát. Izotiocianát tartalma miatt rákellenes tulajdonsággal rendelkezik.

4. Védi a szív egészségét

Olyan rostokat tartalmaz, melyek segítenek a táplálék felszívódásában, így védi a szív és agy egészségét. Csökkenti a rossz koleszterin szintjét, így megóv a szívrohamtól, stroke-tól és érelmeszesedétől is.

5. Erősíti a csontokat

Mivel számos ásványi anyagot tartalmaz, hozzájárul a csontok erősítéséhez, megvéd a csontritkulástól. Sok benne a K-vitamin, és ez hozzájárul a fehérjeképződéshez, mely segíti a csontos ásványi anyag ellátottságát.

forrás