Érdemes minél kevesebb káros anyagot használni a lakásunkban, hiszen ezzel is jelentősen lecsökkenthetjük a betegségek kialakulásának a kockázatát. A lakásunkba készíthetünk olyan illatosítókat, amelyek nem csupán kellemes illatot biztosítanak, de még anyagilag sem jelentenek nagy megterhelést.

Az egyik illatosítóhoz egy kisebb befőttesüvegre, vízre, citromra, néhány szál rozmaringra és vaníliakivonatra vagy vaníliarúdra lesz szüksége. Karikázzon fel egy nagyobb citromot, majd helyezze azt bele a kis üvegbe. Tegyen bele 2-3 szál rozmaringot és egy vaníliarudat, majd öntse teli az üveget vízzel. Helyezze ezt a remek illatosítót a kívánt helyre.

Ki ne szeretné az orgona illatát májusban? Ha szeretné ezt az illatot érezni a lakásában, akkor készítsen illatosító sprayt víz, vodka és orgona-illóolaj felhasználásával. Töltsön meg egy spricnis üveget fele-fele arányban vízzel és vodkával, majd cseppentsen bele 20-30 csepp orgona-illóolajat. Rázza fel az üveget és már használhatja is.

A szőnyeg illatát is felfrissíthetjük, amennyiben egy szőnyegillatosító szerrel átporszívózzuk. Először is alaposan tisztítsa ki a szőnyeget, hagyja azt megszáradni, majd készítse el az illatosító keveréket. Egy kis tálkában keverjen össze alaposan két teáskanálnyi összeaprított, szárított rozmaringot, fél csésze szódabikarbónát és 10-15 csepp levendulaolajat. Alaposan keverje össze az összetevőket, majd szórja be ezzel a keverékkel a szőnyeget. 15-20 perc múlva pedig porszívózza fel ezt az illatos elegyet, amely illat még hetek múltán is érezhető lesz a lakásban. Más összetevőket is használhat. Például szárított levendulát és citromolajat, vagy szárított eukaliptuszlevelet borsmentaolajjal, illetve a szárított rozmaringlevél és a narancsolaj keveréke is kitűnő kombináció lehet szőnyegünk illatosítására.

A narancs és a fahéj egy elválaszthatatlan páros. Nemcsak sütés és főzés során lehetnek hű társai egymásnak, de együtt a levegő illatosításában is verhetetlennek bizonyulnak. Főleg karácsonykor, amikor még inkább fokozni képesek az ünnepi hangulatot. Készítsen elő egy kisebb befőttesüveget, majd tegyen fel vizet forrni egy edénybe. Ezt követően tegyen bele narancshéjat, vagy a felkarikázott narancsot és fahéjat. Húsz perc forralás után hagyja az edény tartalmát kihűlni és öntse azt az üvegbe. Az üveget pedig helyezze abba a helyiségbe, amelyet illatosítani szeretne. Használhatja a téli hangulat fokozására a hámozott gyömbér és a grépfrútkarikák elegyét, de a grépfrút és a rozmaring keveréke is jó választás. A citromkarikák is nagyon jól érvényesülnek a rozmaringgal, de a lime, a menta és a gyömbér kombinációját is kipróbálhatja.

forrás