A rák elleni harcban rengeteg csodafegyvert bemutattak már, de sajnos többről is kiderült, hogy nem hoz igazán áttörést sem a megelőzésben, sem a kezelésben. Most viszont kiemelkedő eredményeket sikerült elérni.

T-sejt_daganat

A kulcsszó: az immunrendszer

A rossz hírben az a jó, hogy eddig is tudtuk: minden ember szervezetében képződnek rákos sejtek, akár tetszik, akár nem. Hogy ezekből kialakul-e daganat, az nagyban függ az egészséges immunrendszertől, ami jó esetben kiszűri és elpusztítja a rákos sejteket. Amikor azok képesek elrejtőzni az immunrendszer elől, és gátló receptoraiknak köszönhetően elmarad a szervezet immunválasza, akkor alakulhat ki a betegség. Az új immunonkológiai fejlesztések ezeket a gátló pontokat iktatják ki, így aktiválják az immunrendszer normál működését, fokozzák a T-sejtek azon képességét, hogy elpusztítsák a tumorsejteket. A daganat így eltűnhet, vagy megmaradhat ugyan, de a beteg immunrendszerének folyamatos ellenőrzése alatt tartható.

Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense elmondta, hogy az új megközelítéssel dolgozó immunonkológia így szó szerint kihasználja az immunrendszer azon képességet, mely szerint az képes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket. A cél az, hogy az immunonkológiai kezelés rutineljárássá váljon, pláne úgy, hogy más kezelésekkel is jól kombinálható.

A szervezetet immunrendszerét aktiválják, gyakorlatilag “ráveszik”, hogy önmagát gyógyítsa

Az eddig gyakran használt rákgyógyítási eszközök, mint a kemo- vagy sugárterápia, gyógyszeres kezelés, vagy a sebészeti eljárás, minden esetben a tumorsejtek elpusztítását tűzik ki célul, de nem minden esetben hoztak teljes gyógyulást. Az immunonkológia teljesen más rendszerben gondolkodik: a szervezetet immunrendszerét aktiválja, gyakorlatilag “ráveszi”, hogy magát gyógyítsa. Ez a fajta gyógymód új szemlélete miatt olyan orvosi csapatot igényel, ahol az érintett, hagyományostól eltérő gondolkodású szakorvosok összehangoltan együtt tudnak dolgozni. A mostani tervek, elképzelések szerint a következő tíz évben az onkológiai ellátás, és a kezelések közel 60 százaléka az immunonkológián alapul majd.

Ahhoz, hogy ezt a fajta gyógymódot válasszuk betegként, először is fel kell keresnünk egy onkológiai centrumot, ahol tájékoztatást kapunk arról, milyen  betegségek előfordulása esetén juthatunk hozzá ehhez a terápiához, és hogyan – nem mindegyik típusú betegség reagál ugyanúgy az immunonkológiai kezelésre.

Forrás: Semmelweiss Egyetem