1895-ben egy angol játékkészítő, Charles Benham egy olyan szerkezetet talált fel, amely mind a mai napig egy rejtélyt is felvett, hiszen ha egy darabig figyeljük a kört, akkor egy bizonyos szín jelenik meg a szemünk előtt.

fxujieoytrujdulq7vcd

Az érdekesség az, hogy minden ember más színt lát: van aki sárgát, van aki zöldet, de ritkább esetben bizonyos személyeknél a piros is megjelenik.

A mozgó tárcsalapon futó fekete és fehér ábrák mentén úgynevezett Fechner-színek, vagy minta-indukált villanó színek tűnnek fel. Az egyik magyarázat szerint minden ember szemében a háromféle színérzékelő receptorsejt másképp reagál a jelenségre.

A receptorsejtekben lévő csapok látenciaideje különbözik, például a kék szín érzékeléséért felelős csap látenciaideje a leghosszabb, így ezért a reakcióidő is ennél a színnél a leglassabb. A fehér és fekete ábrák például a retina különböző részeit, különböző ideig ingerlik, ez is közrejátszhat a színek megjelenéséhez, amely lehet kezdetben sárga, de egy idő után zöldre vált.

A Benham-kör ma már nem csak egy egyszerű optikai játék, hanem a szemgyógyászatban is használják, amely segítségével vizuális ingereket és érzékeket vizsgálnak. Már jelentős eredményeket értek el a látóideg-gyulladás felismerésébe.

forrás