0002212

A nyár nem csupán kellemes élményeket tartogat számunkra, hiszen a meleg napokon a szúnyogok is támadásba lendülnek. Ezek az apró rovarok nagyon sok kellemetlenséget okozhatnak. Állandóan a közelünkben repkednek, és bizony egyáltalán nem esik jól, amikor belénk csípnek. Védekezni több módon is lehet ellenük. A legjobb, ha olyan módszereket alkalmazunk, amelyek nem veszélyeztetik az egészségünket, de a szúnyogokat megfutamítja.

Egyes virágok alkalmasak arra, hogy a kellemetlenkedő, hívatlan látogatóinkat elriassza. Ezeket a virágokat érdemes a házunk közelébe vagy az erkélyre, balkonládákba ültetni, mert ha megérzik a szúnyogok az illatukat, egyből elmegy a kedvük attól, hogy hívatlanul a lakásunkba röpüljenek és ott „dorbézoljanak”. A szúnyogok egyáltalán nem kedvelik a muskátli és a levendula illatát, de más fűszernövényeket is taszítónak találnak. Ilyenek például a borsmenta vagy a citromfű. Ezeket a számunkra kellemes illatú fűszer- és gyógynövényeket még különféle koktélokhoz, szörpökhöz és nyári hűsítő italokhoz is felhasználhatjuk. A szúnyogok a paradicsom, a rozmaring és a babér illatát sem preferálják, de a diófa és a gesztenyefa leveléből áradó illatfelhő elől is elmenekülnek.

Ha a kellemes nyári estéken kint szeretnénk üldögélni és szívesen gyönyörködnénk a csillagokban, akkor jobb, ha alaposan felkészülünk a vérszívók ellen. Illóolaj és bázisolaj elegyéből készthetünk magunknak olyan kencét, amelyet a bőrünkre kenhetünk, hogy a vérszívókat elriasszuk. Egy kis üvegcsébe cseppentsen citronella- vagy levendula-illóolajat és ehhez adagoljon valamilyen bázisolajat. Ez lehet neemolaj vagy szójaolaj, mivel ezeket sem kedvelik a szúnyogok. Minden használat előtt alaposan rázza fel a kis üvegcsét, hogy az olajok alaposan összekeveredjenek, majd kenje be ezzel az eleggyel a bőrét. Mindig 100 százalékos tisztaságú illóolajat használjon, és használat előtt végezzen egy próbát, hogy nem allergiás-e az adott illóolajra.

Ha szeretnénk a vérszívókat távol tartani, akkor a lakásunkban az illóolajos párologtatást is alkalmazhatjuk. Milyen illóolajokat tartanak kellemetlennek a repkedő és fájdalmas, viszkető csípést okozó rovarok? A szúnyogok egyáltalán nem szeretik a levendulát, az eukaliptuszt, a teafát, a rozmaringot, a citrusféléket, a kakukkfüvet és a szegfűszeget.

Milyen praktikákkal védekezhetünk még ellenük? Egy kis tálkába helyezzen el egy ecettel átitatott vattapamacsot és azt rakja az ablakba, ugyanis a szúnyog már jó messzire elkerüli azt a területet, ahol megérzi az ecet erőteljes illatát. Jó megoldás az is, ha egy citromot teletűzdel szegfűszeggel és azt meglocsolja némi tiszta alkohollal. Ettől a hármas kombinációtól ugyanis iszonyodnak a szúnyogok.

forrás