Az arcüreggyulladás (szinuszitisz) az orrmelléküregek és az orrjáratok gyulladását jelenti. Általában baktérium, vírusos- vagy gombás fertőzés, illetve allergia okozza, de a probléma forrása lehet a hőmérséklet, páratartalom, rossz minőségű levegő, kiszáradás, stressz, vagy akár a hormonok is. A fertőzés az orrjáratok eldugulásával jár, mely akadályozza az orrmelléküregek szellőzését, és így kialakul a gyulladás.

Az arcüreggyulladás tünetei

  Az arcüreggyulladás tünetei a fejfájás, illetve a szem, homlok és orr környéjén jelentkező fájdalom. Emellett jelentkezhet köhögés, láz, orrdugulás és kellemetlen lehellet is. A legtöbbször olyan személyeknél jelentkezik, akik már szenvednek valamiféle légzési betegségekben, például asztmában vagy hörgőgyulladásban. Az allergiára hajlamos és gyenge immunrendszerű emberek is ki vannak téve ennek a betegségnek.

  Az arcüreggyulladások fajtáit négy csoportba osztjuk a fájdalom/fertőzés megjelenésének helyétől fűggően: név szerint arcüregi (fájdalom a homlok környékén), homloküregi (fájdalom a szemek közt és a szemöldök mögött), rostacsonti (fájdalom a szemek közt, illetve az orrnyereg mögött), ékcsontüregi(fájdalom az orr felső részén). A gyulladás időtartamától függően lehet akkut (kevesebb, mint 4 hét),szubakkut (4-12 hét), valamint krónikus (több, mint 12 hét).

A diagnózis felállítása a tünetek, vizsgálatok és kórelőzmény alapján történik. Biopsziát (sejtek és szövetek eltávolításával járó vizsgálat), ultrahangos vizsgálatot és CT-t csupán a diagnózis megerősítésének érdekében végeznek.

Szabaduljunk meg az arcüreggyulladástól gyógy- és fűszernövényekkel!

 Az arcüreggyulladás kezelhető allopátiás gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal. Ettől függetlenül sokan döntenek a mellékhatásoktól mentes gyógynövényes kezelések mellett. Íme néhány effélegyógynövény, melyek segítségével könnyedény megszabadulhatunk a gyulladástól.

Édesgyökér:édesgyökér Az édesgyökér az egyik leggyakrabban használt gyógynövény. Az arcüreggyulladás kezeléséhez a gyökerét használjuk fel. Csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert, és így segít leküzdeni a betegséget. Mivel az édesgyökér erős köptető, elvékonyítja az orrüregben lévő köpet rétegét elősegítve a könnyebb orrfújást. Legyünk óvatosak, amikor ezt a gyógymódot alkalmazzuk, mert léteznek olyan édesgyökérből készült kapszulák, melyeket gyomorfekély kezelésére készítettek.

Eukaliptusz:

Erős antiszeptikus hatásának köszönhetően arcüreggyulladás kezelésére is alkalmazzák. Igyunk eukaliptusz teát vagy lélegezzük be a gőzét. Ehhez főzzük meg az eukaliptusz leveleit és lélegezzük be a felszabaduló gőzt. Ez segít kitisztítani az orrjáratokat, és megszüntetni a szinuszitiszt.

 

Mustármag: STO__574f69d6_5472efc2b01896.05059095

Vegyünk egy teáskanálnyi mustármagport, adjuk hozzá vízhez és addig főzzük, amíg a víz mennyisége a felére csökken. Hagyjuk kihűlni, majd csepegtessünk 1-2 cseppet az orrlyukba. Ezen módszer segítségével kitisztulnak az orrjáratok.

 

Gyömbér:gymbr_width

 A gyömbért főként fejfájás és orrproblémák kezelésére használják, mivel gyulladás-, illetve fájdalomcsökkentő hatása van. Daráljunk le egy kevés nyers gyömbért, és vegyünk be napi 1-2 teáskanálnyit belőle egészen addig, amíg meg nem gyógyulunk. A gyömbértea akár rendszeresen is fogyasztható.

 

Fahéj és borsmenta:cinnamon

 A fahéj és borsmenta szintén kiváló házigyógymódok. Kenjünk fahéjból készült pasztát a fejre és az orra, így a fájdalmak csökkenni fognak. Az arcüreggyulladáskezeléséhez és a légzés megkönnyítése érdekében igyunk borsmenta teát, vagy lélegezzük be a növény gőzét.

Házi gyógymódok az arcüreggyulladás kezelésére

A felsorolt házi praktikák mellett a hagyományos terápiák, mint például a gőzfürdő, szintén beválhatnak. Erősíti az immunrendszert és elősegíti a gyorsabb gyógyulást. Magas hőmérsékleten a betegséget okozó szervezetek elgyengülnek, de akár el is pusztulhatnak. A láztól és magas vérnyomástól szenvedő emberek, valamint a terhes nők előbb egyeztessenek az orvossal, majd csak azután alkalmazzák a gőzfürdőt.

Meleg víz, illetve proteinekben és vitaminokban gazdag gyümölcslevek fogyasztása is erősíti az immunrendszert, és segít legyűrni a gyulladást. Az arcüreggyulladásban szenvedők kerüljék a hideget, mert az felerősítheti a betegséget.

forrás