Nagydobosi sült tök

A nagydobosi sütőtök legegyszerűbb elkészítési módja a sütés. Egyben ez a minőségének legbiztosabb próbája. A jó sütőtök beltartalmi értékei a sütéssel érvényesülnek igazán, ugyanakkor hibái is lelepleződnek. A dolog fordítva is igaz, minden más elkészítési mód tompíthatja a hibákat, de a beltartalmi értéket is csorbítja.
Az elkészítés a sütőtök kiválasztásával kezdődik. Kemény, vastag húsú, rövid, vastag, de száraz kocsányú tököt válasszunk. Szeletelt töknél vastag húsú, narancssárga színű, szintén kemény húsú darabokat keressünk. Az egész tököt kettő vagy nagyobb tök esetén négy darabba vágjuk, a magot, a belső részeit eltávolítjuk, kikaparjuk. Ha a tisztítás során a húsrész szálkásodik, szálakra bomlik, vagy a színe világos citromsárga, akkor rossz tököt választottunk, ezt ne süssük meg, használjuk más célra. A megtisztított tököt szeleteljük, arra ügyeljünk, hogy a szeletek 8 cm-nél ne legyenek szélesebbek.
A régi falusi háztartásokban 5-8 cm széles félkörív szeleteket vágtak a tökből. A mi családunkban 5-8 cm-es kockákra daraboljuk. A felszeletelt sütőtököt tepsin, sütőlapon tesszük az előmelegített sütőbe, a darabok között minden oldalról legalább 3 cm távolságot hagyva. Egy normál sütőbe egy sütésre 2 kg-nál több nyers tököt ne tegyünk, mert a kiáramló pára miatt a töknek főtt jellege lesz. A tök sütési ideje 80-90 perc, a sütést 30 percig 220 fokon, majd 30 percig 200 fokon, a végén 20-30 percig 160 fokon végezzük. A hőfok növelésével a sütési idő csökkenthető, ennek az a következménye, hogy a sült tök külső héja a világossárga szín helyett enyhén égetett barna színt kap, esetleg feketére éghet, ha nem vigyázunk.

A tök akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható. A jó minőségű tökből a szakszerűen készített sült tök halványsárga színt kap, teljesen száraz, kenyérhéjszerű külső réteggel. A külső réteg alatt világosabb vagy sötétebb sárga, állaga szilárd, krémestől az omlósig változhat. A krémesek általában édesebbek, míg az omlósabb (parázs töknek is mondják) sokkal gazdagabb íz világgal rendelkezik.

Sütőtök leves

Hozzávalók: 1 kg szeletelt nagydobosi sütőtök, 1 teáskanál ételízesítő, só, 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, pirított kenyérkocka, pirított tökmag

A tököt meghámozom, megmosom és felkockázom. Annyi vízben, amennyi ellepi, fölteszem főni a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával. Mikor már puha, botmixerrel pürésítem, végül hozzáöntöm a tejszínt is, és hagyom, hogy majdnem újra fölforrjon. Lezárom a lángot, és készen is van. Pirított kenyérkockával, pirított tökmaggal tálalom.

Sütőtökös ivólé

Hozzávalók: 1 kg szeletelt nagydobosi sütőtök, 1 kg Idared alma, 1 citrom leve

A sütőtököt meghámozom, kisebb kockákra vágom, felteszem főni annyi vízzel, hogy ellepje. Míg fő, az almát is megtisztítom, negyedelem. Mikor a sütőtök kezd puhulni, hozzáadom az almát, puhára főzöm. Ha kicsit kihűlt, leturmixolom, mézzel ízesítem, hozzáadom a citrom levét.

forrás: sutotok.com