Gyakran felmerül a kérdés:  Káros-e az egyes ízületek ropogása, ropogtatása és ha igen, akkor, hogyan lehet megszüntetni?

Meg kell tudnunk különböztetni a kezelést nem igénylő, csupán kellemetlenül ropogó, a mozgáskoordinációt nem befolyásoló ízületeket azoktól, amelyek súlyosabb elváltozáshoz vezethetnek és terápiára szorulnak.

izulet-meggyogyulsz.comHa korábban nem állt fenn a probléma, viszont hirtelen megjelent az idegesítő, kattogó hang, – ami nem jár fájdalommal, szúró érzéssel vagy duzzanattal –  akkor ez alapvetően nem káros.

Minden más esetben érdemes felkeresni egy szakembert,  elmenni egy átfogó reumatológia kivizsgálásra, mivel a kialakult állapot rendkívül gyorsan romolhat és akár súlyos mozgáskorátozottsághoz vezethet.

De miből adódik ízületeink furcsa , kattogó hangja?

A ropogást, kattogást a támasztó ízületek lazasága, a kevés ízületi folyadék és rosszabb esetben valamilyen ízületi kopás okozhatja.

Ha magunk ropogtatjuk az ízületeinket, például ujjainkat, térdünket, bokánkat, akkor a mozdulat során eltávolítjuk egymástól az ízület részeit, ezért folyamatosan feszül az izomszalag. A szalag feszülése és az ízületi folyadék együttesen váltják ki ezt a roppanó hangot.

Fontos, hogy ezt a fajta roppanást semmiképpen ne keverjük össze azzal, amikor a két ízületrész egymáson elcsúszva, sokszor fájdalommal kísérve váltja ki ezt a hangot.

Előfordulhat, hogy például sportolás közben kevésbé kattog a térd, mivel az izom tónusosabb lesz, jobb tartást ad az ízületnek és megindul az ízületi nedv termelése is. Ez utóbbi  egyfajta kenést ad, így csökkenti a kopásból eredő problémákat.

Mi is az az ízületi kopás?

A porcfelszíneket számos károsító hatás éri, ami korlátozza a gördülékenyebb mozgást az ízületek között. Figyelembe kell vennünk azt a tényt is, hogy az életkor előrehaladtával a porcokat alkotó elemek vizet veszítenek és így csökken a porc rugalmassága. Ezt követően puhává válik, majd később lemorzsolódik. Szerencsére ezt a folyamatot ésszerű sportolással meg tudjuk állítani, mivel a megfelelő terhelés segíti a porcok anyagcseréjét, regenerációját, és az ízületi nedv termelődését, ami gördülékenyebbé teszi a mozgást.

Az ízületi kopás kialakulásának lelassításához, vagy megelőzéséhez a megfelelő táplálkozás is elengedhetetlen.

Mit fogyasszunk ízületeink egészsége, védelme érdekébe?

– Naponta igyunk  1-2 pohár frissen facsart gyümölcslevet. (sárgarépa, citrusfélék, ananász)

Együnk naponta:

  • 2 almát és egy adag káposztasalátát

  • 5 diót és egy evőkanál tökmagot

  • 3 evőkanál erdei mogyoró olajat

+  Fél csésze müzlit

+  200 g halat, vagy tenger gyümölcseit

– Csak minden harmadik napon együnk tojást, akkor is csak egy darabot.

– Minden nap minimum 2 liter tisztított víz fogyasztása elengedhetetlen.

– Fontos a folyamatos, nagy dózisú, célzott hatású, jól felszívódó, bio-kalcium szedése.

– Emeljük meg a  A-, C-, E-vitamin, valamint szelén bevitelünket, ami akadályozza a porc további károsodását.

forrás