Spielberg-film? Idegborzoló zene? Egy bután néző, áramvonalas fehér cápa? És ez a félelmetes? Akkor milyen jelző illene erre a vízben élő, másfél méter hosszú uszonyos bőrzsákra, amire ránőtt egy birkózó nyaka, illetve a Sátán kedvenc kutyájának a feje? És ez nem filmtrükk; az állatot most találták egy halászhálóban.

A ritka fodros cápát Ausztrália partjainál halászták ki, ami némi magyarázatot adhat az állat furcsa külsejére; az evolúció abban a térségben néha bekötött szemmel dolgozott, kérdezzék csak meg atripla vaginájú kengurukat. Fodros cápákat még erre is ritkán látni. Az állatot élő fosszíliának is nevezik, mivel az első ősei már 80 millió éve megjelentek a Földön.

A fodros cápa 1200 méternél sekélyebb vizekben él; a most kifogott példány egy, a tengerfenéken vontatott halászhálóba került bele. Az állat kígyószerű módon úszik a vízben, miközben az áldozataira vadászik. A másfél méter hosszú angolnaszerű testéhez hat pár kopoltyú társul, valamint egy undorító fej, 25 fogsorral, és összesen 300 foggal.

331880_a_faj_eredete_korulbelul_nyolcvanmillio_evreA cápát egy helyi halász, David Guillot fogta ki; mint elmondta, már harminc éve járja a tengert, de ilyen állatot még ő se látott soha. Az állat testét a tudományra hagyták (egész pontosan az Ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezetre), remélhetőleg nem fogják visszaküldeni.

forrás: mashable.com , index.hu