A Mexikói-öbölben a Nautilus Live kutatócsoport expedíciója alkalmával Herkules nevű víz alatti kamerájával készítették a felvételt a meglehetősen ritka vízi élőlényről.

A kutatócsoport a Mexikói-öböl és a Karib-tenger aljzatának feltérképezésével foglalatoskodott, amikor ezt a különös vízi „szörnyet” lencsevégre kapták. A kutatók néhány hónapos munkájuk alatt láthattak egy ritka telepes, vagy hólyagos medúzát (Siphonophora), amelyet meg is örökítettek.

1

A telepes medúzák kapcsán a tudomány már rengeteg vitába kezdett. Ezek a lények azért olyan érdekesek számunkra, mert ún. állattelepeket alkotnak és csapatmunkában dolgoznak. A telepek egyéni tagjai munkamegosztás alapján élnek és ennek megfelelően produkálják a különféle alakváltozásokat, az egész telep javára.

2

Egyes tagok a zoidok hosszabb, vagy éppen rövidebb közös törzsön helyezkednek el. A telepes medúzák rengeteg csalánsejtet tartalmaznak, ami megvédi a telepet. Ehhez hozzájárul még az alakváltozás sokszínűsége, ami az ellenséget szintén távol tartja. A csalántelepek ütegekben rendeződnek és egy ilyen csalántelep egy szál maga 1700 lövést tud leadni. Akár termetes állatokra is, amelyeket megbénítanak, illetve akár meg is ölhetnek. Egyes telepes medúza fajokon a törzsrész jelentősen megrövidül és el is tűnhet látszólag. Így van ez a hírhedt portugál gályával is. Létezik olyan telepes medúza is, amely elérheti a 40 méteres hosszt. Ez a Praya dubia a siphonophorák között.

3

4

forrás: hirma.hu , ismerteto.com