A méregtelenítés hagyományos szezonja a tavasz, bár sokan a karácsonyi evészet-ivászat után tartanak egy. méregtelenítő programot. Valójában mind a négy évszakban érdemes tartani egy immunerősítő tisztítókúrát. Íme néhány tipp egy őszi méregtelenítésmegvalósításához..

Méregtelenítés ősszel

Az őszi méregtelenítés célja nem csupán a szervezetünk megtisztítása, de leginkább az immunrendszerünk megerősítése, a télre való felkészítésre. A méregtelenítés nem csupán étkezési módosítást jelent, hanem egy teljes tisztítási folyamatot – kívülről és belülről. Azaz nem elég egy vegán étrendet követni, vigyázni kell arra is, hogy mivel tisztítjuk a bőrünket, ruháinkat, közvetlen környezetünket. Erről többet a második részben lehet olvasni- lásd őszi tisztítókúra.

Őszi méregtelenítő ételek

Ősszel még mindig nagy a szezonális friss zöldség, gyümölcs választéka. Szerencsére ezek többsége Magyarországon  is termeszthető, így olcsón és frissen beszerezhető vagy termeszthető egy konyhakertben:

 • Zöldségek: méregtelenítés alatt lehetőleg a szuperételek kategóriájából válasszunk. Szerencsére ezekből ősszel elég sok a választék – ilyen pl  a káposzta, cékla, sütőtök. Egyéb méregtelenítésre alkalmas őszi zöldség még a cikória, burgonya, sárgarépa, édeskömény, gomba, póréhagyma, torma, gyökérzöldségek (fehérrépa, rutabaga, vajrépa, karórépa, paszternák, zellergumó) és a szárított hüvelyesek (babfélék, csicseriborsó, sárgaborsó, felesborsó stb)
 • Gyümölcsök: ismételten, az őszi tisztítókúra alatt elsősorban a szuperételek kategóriájából válasszunk. Ilyen pl a vörös és kék szőlő, kékáfonya, szeder, alma. Egyéb, méregtelenítésre alkalmas őszi gyümölcs a füge, birsalma, szilva, körte.
 • Gabonafélék: feltétlenül kerüljük a finomított lisztet, helyettük alkalmazzunk barnarizst, hajdinát, kölest, gyöngyárpát, zabpelyhet és ezekből készült lisztet.
 • Diók, mogyorók, magvak: minden nap fogyasszunk egy-egy maréknyi diót vagy magvakat. A magyar dióbél olcsó és szuper egészséges, de méregtelenítés alatt különösen ideális a brazil dió és a mandula. Továbbá fontos a magvak fogyasztása is – pl len-, tök-, napraforgómag.
 • Zöldfűszerek: ősz közepéig a legtöbb zöldfűszer még a kertben is megmarad, később a rozmaring, snidling és kakukkfű sem fagy el. A zöldfűszerek nem csupán aromát biztosítanak az ételeinknek, de gyógyító hatással is rendelkeznek.
 • Fagyasztott zöldségek, gyümölcsök: ezeket szuper frissen fagyasztják le, így sokszor magasabb a tápértékük, mint a frissen vásárolt zöldségeknek. Különösen jól alkalmazható a fagyasztott zöldborsó, lóbab, szójabab, karfiol, kelbimbó, spenót, kukorica és a bogyós gyümölcsök.

Tippek

 • Az őszi méregtelenítés legyen minimum három napos, de inkább egy hetes. Ezen napok alatt ne fogyasszunk semmiféle állati terméket (tejterméket és tojást sem). Továbbá finomított és iparilag kezelt gabona (fehér rizs, liszt) sem alkalmas méregtelenítésre.
 • Félkész, konyhakész ételek nem alkalmasak méregtelenítésre. Konyhakész ételnek számít pl a ketchup, befőzött ételek, a legtöbb mustár, iparilag előállított „egészséges” termékek, szószok, mártások, paszták. Még a konzervben tárolt zöldségeket is kerüljük!
 • A méregtelenítésre feltétlenül készüljünk fel előre – a kamra, hűtőszekrény és fagyasztó legyen rendesen feltöltve. A méregtelenítő címke alatt rengeteg finom és egyszerű recept található, ezekből könnyen össze lehet állítani egy egyszerű menüt.
 • Folyadék –  a sok folyadék fogyasztása alapfontosságú egy méregtelenítés alatt. Szerencsére folyadéknak számít a leves, gyógynövény tea, frissen préselt zöldség és gyümölcslé is, nem csupán a víz. Koffein, cukor és szénsavas italok azonban nem fogyaszthatók. Őszi gyümölcsökből és zöldségekből fantasztikus italokat, leveseket, főzelékeket készíthetünk.
 • Édességek: sokan nagyon könnyen képesek a húsról és tejtermékekről lemondani – azonban nehezen tudnak az édességeknek ellenállni. Ennek igazi oka a vércukor ingadozás (nem az édes szájunk!), de ez nagyon könnyen kontrolálható, ha alacsony Glikémiás index-szel rendelkező ételeket fogyasztunk. Ezt még a méregtelenítés kezdése előtt állítsuk be, így  könnyebb lesz a program megvalósítása. Továbbá méregtelenítés alatt is fogyasztható néhány egészséges sütemény!

 

forrás: tutitippek.hu