Az influenza szezon kellős közepén járunk! A téli környezeti feltételek és az, hogy ilyenkor sokkal több időt töltünk zárt térben, tökéletes alapot adnak a vírustenyészetnek és a baktériumok terjedésének. Tehát ha betegnek érzi magát, érdemes a következő gyógynövényes légút-tisztítóval kezelni az orrdugulást, hiszen ez csökkenti a nyáktermelést. Hatásosabb a patikákban kapható szereknél, és mellékhatásai sem lesznek, hiszen könnyen hozzáférhető konyhai alapanyagokból készül, amit naponta használnuk főzés során. Sőt, véleményünk szerint az íze is egészen kellemes, bár ezt nyilván ízlése válogatja.

orrdugulas

Hozzávalók:

¼ csésze nyers almaecet

¼ csésze frissen facsart citromlé

3 evőkanál nyers bioméz

½ teáskanál cayenne bors

½ teáskanál gyömbér por

½ teáskanál kurkuma

Elkészítés:

A citromlevet és az almaecetet összekeverjük és enyhén felmelegítjük. Keverjük hozzá a cayenne borsot, a kurkumát, a gyömbért és a nyers mézet. Tegyük légmentesen záródó üvegbe és tároljuk hűvös, sötét helyen vagy a hűtőben!

Hogyan alkalmazzuk?

Fontos tudni, az oldat leülepszik, ezért használat előtt rázzuk fel! Egy-két evőkanállal vegyünk be a szerből. Gyermekek is fogyaszthatják, de ők csak egy evőkanállal (vagy 15 ml-t) vegyenek be belőle naponta egyszer.

Miért ezek az összetevők?

Az almaecet nemcsak finom salátákhoz kiváló ízesítő, de megkönnyíti a vékony nyálka felszakadását és kiürülését. A citromlé baktériumölő tulajdonságainak köszönhetően segít a „forgalmi dugók” elhárításában, és megkönnyíti a váladék távozását a szervezetből. A cayenne bors, a méz, a gyömbér és a kurkuma pedig minden olyan munkát elvégez, amit egy természetes köptetőnek el kell végezni: segít a nyálka és a váladék fellazításában. Ezek az összetevők antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkeznek és tele vannak olyan gyógyító vitaminokkal és tápanyagokkal, amelyek megszabadítanak a torlódásoktól, enyhítik a nyomást és a gyulladást.