Miért ne lehetne egy épületet élő fákból is megépíteni, miért csak élettelen, száraz építőelemeket kell használni, ha egy házat, iskolát vagy akár templomot kell megvalósítani. Valószínűleg ez a nagyszerű ötlet jutott Giuliano Mauris olasz művész eszébe, mikor úgy döntött, hogy élő fákból alkot egy lenyűgöző katedrálist.

tree-cathedral-cattedrale-vegetale-giuliano-mauri-17

Isten hajléka ezáltal tökéletesen illeszkedik a természetbe, a gyertyánfák párosan voltak elültetve, így ezek a katedrális tartóoszlopai lévén gyönyörű ívekben képesek növekedni és építeni a szerkezetet. A gótikus stílusban növekvő katedrális évről-évre szebb lesz, a fák már olyan magasak, hogy lassan következik az épület mennyezetének kialakítása.

A művész sajnos már nem tudja megtekinteni a végeredményt, hiszen 2009-ben elhunyt, a katedrális alapjait azonban 2002-ben ültette el, így azért a fejlődést már szemügyre vehetett, hiszen 2010-re már az oldalfalak szépen kialakultak, és egyszerűen csodálatos látványt nyújtanak, hiszen az adott évszaknak megfelelően tárul elénk a nagyszerű remekmű: hol hóborította, hol épp a sárguló levelek díszítik, tavasszal rügyekbe szökken, nyáron pedig a levelei nyújtanak menedéket a forró nap elől.

Aki szeretné élőben is megnézheti az élő szerkezetet, Olaszországba, Valasugana városába kell utazni.

tree-cathedral-cattedrale-vegetale-giuliano-mauri-1 tree-cathedral-cattedrale-vegetale-giuliano-mauri-3 tree-cathedral-cattedrale-vegetale-giuliano-mauri-11 tree-cathedral-cattedrale-vegetale-giuliano-mauri-12 tree-cathedral-cattedrale-vegetale-giuliano-mauri-14 tree-cathedral-cattedrale-vegetale-giuliano-mauri-20

forrás