Létezik egyáltalán „előnyös testtartás” a vécén? Úgy tűnik igen, ezt pedig tudományos tényekkel alá is támasztják a szakértők. Kiderítették ugyanis, hogy a vécén való ülési helyzet korunk számos betegségéért felelős.

toilet-paper-022

 

Az izraeli Journal of Medical Sciences folyóirat arról közölt egy tanulmányt, hogyaz ülő helyzetben való székelés felelős az aranyér, a gyulladásos bélbetegség, vastagbélrák és a Crohn-betegség gyakoribb előfordulásáért. Az izraeli Dr. Dov Sikirov által vezetett kutatás az emésztőrendszeri betegségeket célozta meg, amely során érdekes módszerrel igyekezett összehasonlítani az ülő vs. guggoló helyzetben való megkönnyebbülést, illetve a guggoló pozíció pozitívumait: 28 egészséges felnőtt önkéntessel dolgozott, akiket három csoportba osztott.

Az első csoport a standard, 41 cm magasságú toalettet használta, a második 31 cm magasságút, a harmadik csoportnak pedig pottyantós állt a rendelkezésére. Minden alanynak időmérővel kellett elvonulnia, hogy lemérhessék a teljes megkönnyebbülésig eltelt időt.

Sikirov a következő eredményeket kapta: akik guggoltak, mindössze 51 másodpercre volt szükségük, a standard klozetet használók pedig 130 másodperc alatt jártak sikerrel.

Azt pedig szintén bebizonyították, hogy az ülés kedvez az aranyér kialakulásának – ami a végbél és végbélnyílás vénáinak gyulladása miatt jön létre – és ezt többek között az ürítés nehézsége az oka. A végbélben stagnáló terime nagy eséllyel okozhat gyulladást vagy fertőzést, de rákos elváltozások kialakulását is elindíthatja.

Wallace Bovls ausztrál kutató szerint a bélgyulladást okozó körülményekre vonatkozóan pozitív változásokat eredményez a guggoló testhelyzet, a Crohn-betegségben szenvedők például szignifikáns javulásról számoltak be ennek kapcsán.

Mi több, nem csak székelésnél előnyös ez a pozíció: a húgyhólyag is teljesen képes így kiürülni, amely ülő helyzetben egyébként soha nem ürül ki maradéktalanul – a részleges retenció pedig egyenes út a baktériumok szaporodása és fertőzés kialakulása felé.

Elmondható tehát, hogy akik természetközelibb életet élnek, azoknak javukra válik a jól bevált, régimódi kuporgás.

Egyed Zsuzsanna