Az ajakherpesz az egyik legszélesebb körben elterjedt betegség a nyugati világban. A világ népességének mintegy 90%-a hordozza magában a vírust, amely a nedvedző hólyagocskákat kiváltja. Valódi népbetegségről van tehát szó.

herpesz

Az 1-es típusú herpeszvírussal történő fertőzés többnyire már kora gyermekkorban bekövetkezik. Amint a szervezet sebezhetővé válik, akár stressz, gyógyszerek vagy egy meghűlés miatt, a lappangó vírus kiváltja a betegséget, amely a legtöbb esetben veszélytelen, azonban kellemetlen. Az érintettet csúnya, viszkető és nedvedző hólyagocskák támadják meg az ajkain. A felnőtteket is fenyegeti a fertőzés, itt az ok szinte mindig a csók, vagy idegen poharakból és flakonokból történő ivás, illetve egy cseppfertőzés, tüsszentés vagy köhögés. Ha a vírus egyszer aktiválódott, mintegy két hétre van szüksége ahhoz, hogy kitörjön a betegség. Ennek kellemetlen viszketés és zsibbadás az első jele.

Sok bevált házi gyógymód létezik, amelyek enyhíthetik, vagy akár el is tüntethetik az ajakherpeszt. Itt van például a méz, amely a legerősebb fegyver a betegség ellen. Egyszerűen naponta többször a hólyagocskákra kenve megöli a vírusokat. További háziszer a teafaolaj, amely az antibakteriális hatása mellett kiszárítja a folyadékkal telt herpeszhólyagokat. Általában a citromfűolaj is jó szolgálatot tesz a bosszantó viszketés ellen.

Ajakherpesz ellen különösen hatékony a fekete tea, amely a lehető legegyszerűbb és leginkább bevált háziszerek közé tartozik. Ez a tea nagy mennyiségű csersavat tartalmaz, amelynek gyulladásgátló és antivirális hatása van. A fekete tea alkalmazásánál adjunk egy csésze forró vízhez egy teafiltert, és néhány percre tegyük félre hűlni. A langyos vagy már hideg filtert körülbelül 5 percre nyomjuk enyhén a hólyagocskákra. Ezt az eljárást naponta 2-3-szor ismételjük meg.