A vesekövesség a vizeletkiválasztó rendszer betegsége. Ennek a tünetei a vesekő és a vesegörcs. A vesekő általában homokszemcse nagyságú de lehet akár golflabda vagy tyúktojás méretű is. A vesekő általában sárga vagy barna színű.

Először is ismerjük meg a vesekő tüneteit:

??????????????????????????????

Általában egy adott területen tapasztalhatunk fájdalmat:
– Deréktájba sugárzó fájdalom
– Combba sugárzó fájdalom
– Lágyékhajlatba sugárzó fájdalom

 

Ezek a fájdalmak legtöbbször görcsösek, de lehetnek tompák és hullámzó erejűek is. A fájdalom vizeléskor fokozódik, az is előfordulhat, hogy a vizelet véressé válik. Vizelési képtelenség is kialakulhat. Általános rosszullét is kialakulhat mint pl.:  hányás, izzadás, láz, hidegrázás.

Mit tehetsz ellene?

Ajánlott a bő folyadékfogyasztás, ami 2.5 liter de inkább 3 litert jelent. Mindenképpen szénsavmentes ásványvíz, vörös vagy zöld tea legyen. A húgyutakra a legkedvezőbbek gyulladáscsökkentő növények az ánizs, hibiszkusz, bors, fodormenta, kamilla, körömvirág.

Fehérjék közül egyél halat, gombát, pulykát, csirkehúst és kerüld a vörös húsokat. Egyél hetente csak egyszer húst, inkább egyél teljes értékű gabonaféléket, gyümölcsöket és zöldséget.

renal calculus-THSAz esetek 80 százalékában kezelhetjük a vesekövet sebészeti beavatkozás nélkül. Először is csillapítanunk kell a görcsöt és a fájdalmat. Ezt megtehetjük fájdalomcsillapítóval vagy az is segíthet ha meleg, forró vizes palackot teszünk a fájdalmas helyre. A nagy folyadék fogyasztás gyorsítja a vesekő távozását és tágítja a húgyutakat. Ha a kő nagyobb mint 1 cm és nem változik a helyzete a több napos kezelés után sem akkor nem várható, hogy beavatkozás nélkül távozik a vesekő.

forrás