Az Aloe vera a liliomfélék családjába tartozó féltrópusi növény, amely főként Dél-Amerika sivatagos területeiről származik. Amellett, hogy nagyon szép dekorációja lehet lakásunknak, még gyógyászati célokra is felhasználhatjuk. Már az ókorban és a középkorban is felfedezték áldásos hatásait, legfőképpen sebgyógyításra és fertőtlenítésre használták.

mire-jo-az-aloe-vera-es-hogyan-gondozzuk

Mi is megtapasztalhatjuk gyógyító erejét, ehhez nem kell mást tennünk, csak a növény egyik külső levelét letörni, hosszában kettévágni és a levélben található zselés anyagot felhasználni. De mit is gyógyít ez a csodálatos növény? Kezelhetünk vele égési sérüléseket, vágásokat, horzsolásokat, de nyáron enyhíti a szúnyogcsípést is. Belsőleg is alkalmazzák cukorbetegség vagy ízületi gyulladás panaszainak enyhítésére, de belsőleg célszerű a boltokban megvásárolható gélt használni. A levélből nyert zselét azonban belekeverhetjük arckrémünkbe, testápolónkba is, mivel üdeséget és frissességet kölcsönöz a bőrünknek. Az Aloe vera hatóanyagai csak az ötödik évtől érnek be igazán, ezért korábban nem érdemes vele kísérletezni.

Hogyan gondozzuk ezt a szép gyógynövényt? Az Aloe vera nagyon szereti a napfényt, a meleget, viszont a túl sok vizet nem preferálja. Fontos, hogy vásárláskor legalább 25 centiméteres és sűrű levelekkel rendelkező növényt válasszon. Amennyiben kertészetből szerzi be a virágot, érdemes egy nagyobb cserepet is vásárolni, és hazatérve ebbe átültetni a növényt. Az átültetés során keverjen össze virágföldet és homokot ugyanolyan arányban, mert az Aloe vera ezt az elegyet jobban kedveli, mint csak a virágföldet. Átültetés után válasszon számára egy huzatmentes, meleg, száraz helyet. A 10 foknál kevesebb és a 25 foknál melegebb helyet nem nagyon szereti ez a féltrópusi virág. A tűző nap azonban könnyen a pusztulásához vezethet. Gyógynövényünk nem bírja, ha túlöntözik, nyáron is elég csak akkor meglocsolni, ha a virágföld teteje már elég száraznak tűnik. Télen pedig havonta 2-3 alkalommal is elegendő megöntözni.

A hideg évszakban válasszon számára világos helyet, ilyenkor tápoldatozni nem szükséges. Nyáron több alkalommal is kaphat tápoldatot, hogy minél több hajtást hozzon, amelyek ha elérik a 15-20 centimétert, akkor le lehet metszeni azokat a növényről és új otthont, vagyis cserepet lehet számára keresni. Ha túl sok vizet kap a növény, akkor könnyen rothadásnak indulnak a gyökerei. Időnként a leveleit is szükséges átvizsgálni, nehogy ellepjék a kártevők, vagy meg ne támadják a különféle betegségek.

forrás