A vágódeszka minden háztartásban megtalálható és a napi főzőrutin szerves része, aprításra, hús előkészítésére gyakran használjuk, sőt néha ezen esszük meg a reggeli rohanásban a szendvicsünket.

Lehet, hogy nem tennénk ezt, ha tudnánk mennyi baktérium található a deszkán, mondhatni sokkal veszélyesebb mint egy átlagos wc ülőke.

15247506_2_z

A Global Hygiene Council kutatása alapján az ételmérgezések majd 40 százaléka a rossz higiéniás feltételek miatt történik meg. Ez úgy lehetséges, hogy azok a tárgyak amihez hozzáérünk esetlegesen Escherichia coli baktériummal fertőzött.

Kutatók véleménye szerint a legtöbb problémát a nyers hús, nyers zöldségek, baromfiús jelenti, hiszen ezekben nagyobb részt megtalálható az E.coli baktérium. A vágódeszka letakarítására pedig nem fektetünk elég nagy hangsúlyt, sokszor épp csak leöblítjük egy kis vízzel.

A nyers csirkén több mint hatvan százalékában bizonyítottan megtalálható a Campylobakter. Azonban történt már olyan eset is, hogy hagyma és krumpli által fertőződtek meg az emberek E.coli baktériummal.

Hiába mossuk meg a zöldséget a baktériumok megtelepednek a kezünkön. Fontos, hogy kezet mossuk alaposan, miután felvágtuk a zöldséget. Forró vízben mossuk meg a konyha eszközöket, és kezünkre használjunk antibakteriális fertőtlenítő szert.

Ha van mosogatógépünk, legalább 65 fokon mossuk meg a konyhai eszközeinket.

A használt felületeket pedig töröljük le fertőtlenítő szerrel, a textil törlőrongyokat pedig legalább egy héten egyszer mossuk ki magas hőfokon.