Közel harminc év után új antibiotikum típust fejlesztettek ki amerikai kutatók. Az új készítmény az úgynevezett szuperbaktériumokkal is képes lesz elbánni.

laboratorium (1)

Az antibiotikumok fejlesztése a múlt század ötvenes és hatvanas éveiben élte reneszánszát, ám 1987 óta egyetlen új antibiotikumot sem alkalmaztak a mindennapi orvosi gyakorlatban. Azóta viszont a mikrobák elképesztő módon megerősödtek és ellenállóvá váltak, elég ha csak a tuberkulózis kiterjedten ellenálló változatára gondolunk, ami szinte minden antibiotikumra rezisztens.

A bostoni Northeastern Egyetem kutatói a tudományos módszertanhoz hűen a talajból vettek mikrobamintát. A talaj valóságos kincsesbánya ebből a szempontból, míg laboratóriumi körülmények között csupán egy százalékuk tenyészthető.

A kísérletek során 25 új antibiotikumot fedeztek fel, ezek közül is a legnagyobb ígéretet a teixobactin jelenti. A kísérletek kimutatták, hogy a teixobactin baktériumölő, azonban a szöveteket nem mérgezi. Az egérkísérletek arra is rámutattak, hogy az anyag a meticillinrezisztens szuperbaktérium, a húsevő Staphylococcus aureus (MRSA) halálos mennyiségét is képes elpusztítani.

A szer ráadásul azokat a zsírokat is megtámadja, amelyek elengedhetetlenek a baktériumsejt falának felépítéséhez, ezért nehéz immunitást kialakítani ellene. Az embereken végzett kísérletekre még két évet várni kell.

forrás