Ünnepi hangulatot szeretnél varázsolni a lakásban? Ne hagyd ki a szobanövényeket sem. Mikulásvirág, karácsonyi kaktusz, begóniák mint asztaldíszek. 

Pompás mikulásvirág

Az ünnepi hangulat sztárnövénye a mikulásvirág. Ahhoz, hogy minél tovább díszítsen, helyezzük a lakás legvilágosabb részére, 18-22 °C-os szobába. Ha a talaj felszíne száradni kezd, akkor alaposan öntözzük meg, a felesleges vízet a cserépalátétből mindig öntsük ki. Tápoldatos öntözéssel még tovább fokozhatjuk a “virágzást”. Ha nem sajnáljuk, hajtáscsúcsait adventi koszorú díszítésére is felhasználhatjuk.

milyen-novenyek-illenek-a-karacsonyi-hangulathoz-dobd-fel-a-decembered-_1

Tucatnyi árnyalatú karácsonyi kaktuszok

Néhány éve még csak a hagyományos ciklámen-piros párosban jutottunk bimbós karácsonyi kaktuszhoz, de manapság a fehértől a pirosig ezernyi árnyalatban válogathatunk a virágos példányok között. Ne tartsuk túl meleg helyen, mert gyorsan elvirágzik. Ha az ünnepi asztal díszeként szánjuk, csak rövid időre vigyük a meleg szobába.

milyen-novenyek-illenek-a-karacsonyi-hangulathoz-dobd-fel-a-decembered-_2

Buja begóniák

Hosszan tartó és sokszínű virágaival a begóniák is méltó díszei az évvégi ünnepeknek. Az alábbi képen is látható Lorraine begónia a meleget szereti, de a száraz, központi fűtéses szobalevegőn könnyen elhullajtja leveleit, sõt a virágaikat is, ezér inkább ablakhoz közel tartsuk.

milyen-novenyek-illenek-a-karacsonyi-hangulathoz-dobd-fel-a-decembered-_3milyen-novenyek-illenek-a-karacsonyi-hangulathoz-dobd-fel-a-decembered-_4

Illatos szobadíszek: vanília, mirtusz és kávé

Vanília, fahéj, kávé, cseresznyemirtusz. Mi más jutna az eszünkbe ezekről a csodálatos illtokról, mint a karácsony? Nem mindenki tudja azonban, hogy a vanília növény egy liánszerű, kúszó orchideaféle. A vanília virágainak színe változatos: rózsaszín, narancs, pink, krémszínű, vagy zöldes-sárga is lehet. Szirmaikat csoportosan, hajnalban nyitják ki, és késő délután csukják őket vissza. Ha jól tartjuk, 6-8 héten keresztül virágzik.

milyen-novenyek-illenek-a-karacsonyi-hangulathoz-dobd-fel-a-decembered-_5forrás