A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség becslése szerint a közeljövőben minden 2. budapesti lakosnál fognak daganatos megbetegedést diagnosztizálni élete során. Az új rákellenes gyógyszerek sok esetben jelenthetnének megoldást, azonban társadalombiztosítási finanszírozás nélkül ezek az új hatóanyagok megfizethetetlenül drágák. Vajon melyik gyógyszer lesz tb-támogatott, és mikor lesznek elérhetők?

Mely daganatos betegségekre van új hatóanyag?

A leggyakoribb ráktípusok szinte mindegyikére van már új hatóanyag, jelenleg a vastag- és végbélrák, továbbá a pajzsmirigy, a prosztata, a gyomor, a hasnyálmirigy, a tüdő, az emlő, a női nemi szervek (méhnyakrák) és a bőr (bazálsejtes carcinoma és melanoma) daganatos megbetegedéseire, a leukémia és a limfóma különböző típusaira, myelofibrosis, myeloma multiplex és anémia kezelésére szolgáló hatóanyagok várnak arra, hogy a társadalombiztosítás a támogatott gyógyszerek közé felvegye, vagyis befogadja.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg nagyjából 30 onkológiai hatóanyag beadványa vár döntésre. Ezek közül 23 új, társadalombiztosítási támogatással még nem elérhető hatóanyag.

Mitől innovatívak, hatékonyabbak ezek a gyógyszerek?

Az innovatív gyógyszerekkel hatékonyabb a gyógyulás, számos beteg életminőségét javítják, akik akár újra önálló, teljes értékű életet élhetnek, vagy elfogadható életminőség mellett életüket meghosszabbítják. Az új terápiáknak köszönhetően számottevően javul a túlélés, és/vagy az új szer kevesebb mellékhatással rendelkezik. Több befogadásra váró készítmény az első célzott terápia lenne az adott terápiás területen. A készítmények között van immunonkológiai terápia is, amely merőben új irányvonalat képvisel a daganatterápiában: célja az immunrendszer célzott befolyásolása úgy, hogy az képes legyen a daganatsejtek felismerésére és elpusztítására.

Mitől függ, hogy egy gyógyszert befogad-e a tb?

A tb-támogatásba történő befogadás egy bonyolult és szerteágazó folyamat: a gyógyszergyártó cég kérelmezi az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP), hogy egy – már bizonyítottan biztonságos és hatásos – gyógyszer tb-támogatással elérhető legyen a betegek számára Magyarországon. Az engedélyt egy vagy több terápiás terület egy-egy jól lehatárolt részére kérheti (indikáció). A készítmény akkor kaphat támogatást, ha termelői ára nem magasabb az Európai Gazdasági Térség más államaiban forgalmazott legolcsóbb, azonos hatóanyagú gyógyszer áránál, és legalább 3 tagállamban támogatott.

Az OEP a kérelmet egyéb hatóságok és szakértők bevonásával megvizsgálja, és 90 napon belül kialakítja álláspontját – a fent ismertetettek mellett – költséghatékonysági, finanszírozhatósági és szükséglet alapú szempontok alapján. Saját hatáskörben is dönthet befogadásról bizonyos esetekben, de a fenti készítmények esetében az OEP jellemzően javaslatot tesz a befogadásra. A végső döntéshozó az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – a miniszteriális döntés azonban nincs határidőhöz kötve.

Ha a befogadás pozitív, ki juthat majd hozzá, mikor és hogyan?

A legtöbb befogadásra váró onkológiai készítmény tételes elszámolás alá esne, vagyis az arra jogosult – jogszabályban kihirdetett – betegkör szakorvosi javaslatra térítésmentesen juthat hozzá a gyógyszerhez a kijelölt intézményekben. A feltételek, a kijelölt intézmények, a kezelések gyakorisága készítményenként eltérő. A többi befogadásra váró onkológiai készítmény receptre felírva közforgalmú patikában lenne elérhető 300 forint dobozdíj megfizetése mellett.

Mi lesz azokkal a szerekkel, amelyek nem kapnak tb támogatást?

Egy elutasított kérelem után a gyártó módosított beadványt adhat be (szűkebb indikáció vagy betegkör), mellyel már meg tud felelni a finanszírozó elvárásainak – ilyenkor a befogadási folyamat újraindul.

A tb-támogatott gyógyszerekre sokan várnak – nem hiába. Az innovatív rákgyógyszerekkel ugyanis a korai stádiumban felfedezett betegek nagy része gyógyítható, sőt, a későbbi stádiumban diagnosztizáltak esetében is sok daganatos megbetegedés krónikus betegséggé “szelídíthető”, mely korábban elképzelhetetlen volt. Így elfogadható életminőségben, akár évekkel is tovább élhetnek a betegek.

Forrás