Egy mondat amit sosem szeretnél hallani: „Sajnálom, de a rák kiújult!”

650x350_imnotcancer_facebook_3_other

Összegyűjtöttünk pár tanácsot, melyek segíthetnek ebben az időszakban. Olyan emberek tapasztalati alapján, akik többször találkoztak már a rák jelenségével.

  • Teljesen normális, ha mérges vagy. Normális, ha frusztrált vagy. Normális, ha haragszol és félsz. Ismét. Engedd meg magadnak, hogy átélhesd ezeket az érzéseket. Újra. Ne fojtsd vissza őket.
  • Ne felejtsd, hogy ehhez az új kihíváshoz már tapasztalattal és tudással fogsz hozzá. Természetesen nem akartad először sem átélni, nem hogy másodszor. De már vannak eszközeid, amiket megismertél és alkalmazhatsz! Használd őket. Kérdezz. Légy biztos, hogy teljesen ismered a kezelést, amit kapni fogsz és a várható mértékű szenvedés, megéri az esélyét, hogy kigyógyulsz.
  • Kérj segítséget. Csak azért, mert már megjártad egyszer ezt az utat, nem jelenti azt, hogy felhasználtad a szeretteid összes jóindulatát. Ne félj családtagokat, barátokat megkérni, hogy tartsanak veled az időpontokon, a kezeléseken. A gyerekekre való vigyázásban, a takarításban, a főzésben, bármiben kérj segítséget, ha szükséged van rá. Ha egy vallásos társaság tagja vagy, itt az ideje felhúzni a „segítség zászlót”.
  • Bár valóban már rengeteget tapasztaltál a rákkal kapcsolatban, emlékezz, hogy ez az új akár teljesen más is lehet. Lehet más a patológiája a kettőnek. Talán nem is ugyan az a fajta rák. Ne lepődj meg, ha ez az eset áll fent!
  • Tudd, hogy az előrejóslások nagyban változhatnak! Hogyha a régi rák áttétes volt, az most jelenthet egy teljesen különböző, új, máshol elhelyezkedő rákot.

Kérdezz. Légy felkészülve, hogy rugalmas kell legyél az attitűdöddel és a kezelési tervvel kapcsolatban is. Kérj segítséget. Tegyél meg minden tőled telhetőt, és bízz a kigyógyulásban.

Ez minden, amit tehetünk!

 

Szerkesztette és fordította: ismerteto.com
Angol forrás