Ha valaha készültél már műtétre, mely tartalmazott érzéstelenítést, akkor valószínűleg ismerős a mondat: „Ne egyen és igyon éjfél után!” Az NPO, azaz Nil per os egy latin kifejezés, melynek jelentése „semmit a szájon keresztül”. Ez egy figyelmeztetés, melyet az orvosok használnak, ezzel kérve a pácienst, hogy minden ételt és italt tartson távol magától, a műtétet megelőző 8-12 órában. Az orvosok tanácsainak általában van okuk, de rengeteg érdeklődő beteg gondolkozik el azon, vajon miért kell éheztetnie magát, mielőtt a kés alá feküdne?

hospital-721239640
Bár az általános érzéstelenítés elengedhetetlen a fájdalomcsillapításhoz, mellyel a beteget eszméletlenné teszik az eljárás során, fennálló kockázatok ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban is, amiket az aneszteziológusok csökkenteni próbálnak.

Megtiltják az étel és ital fogyasztását éjfél után, evvel megelőzve a tüdő aspirációt (félrenyelést), az étel, folyadékok, vagy akár hányás belélegzése a tüdőbe vagy a légutakba (nem pedig a nyelőcsövön keresztül a gyomorba).

Ez elzárt légutakhoz majd tüdőgyulladáshoz vezethet.

Évtizedek óta hallják az operáció előtt álló betegek ehhez a böjthöz tartozó útmutatásokat, de a legújabb kutatások szerint, ez lehetséges, hogy egy túlzottan óvatos gyakorlat. Valójában az aneszteziológusok 50 %-a már nem kérik ezt a bizonyos NPO eljárást éjfél után. Azonban a szülőknek javasolt, hogy a gyermekük műtét előtti éjszakájától már ne adjanak szilárd ételt gyereküknek. Tiszta folyadékok, mint például a víz, almalé, és sportitalok biztonságosan ihatóak a műtét előtti 4 órában.

Fordította és szerkesztette: ismerteto.com
Angol forrás