A rózsákat évszázadok óta a legmélyebb emberi érzésekkel és érzelmekkel hozzák kapcsolatba. A különböző színeknek különböző jelentésük van. Ez a cikk a rózsák színeinek jelképes értelméről szól.

Mit is jelképez a rózsa?

 A rózsák messzemenően a legkedveltebb és leginkább megbecsült virágok. Évszázadok óta a rózsákhoz érzéseket és érzelmeket társítanak. A rózsák színe olyan érzelmeket fejez ki, mint például a szerelem, a barátság, az odaadás és a hűség. A különböző színű rózsák más-más rejtett üzenetet közvetítenek. Különleges szépségének és illatának köszönhetően, a rózsa a szerelem és más mély érzelmek egyik legkifejezőbb jelképe. Minden virágnak saját, mély jelentése van. A következőkben a különböző színek jelentéseit tárgyaljuk.

 Színek és jelentésük: egy szál virág vagy virágcsokor esetében

Ha mostanáig nem sokat foglalkoztunk azzal, hogy a különböző színű rózsáknak milyen jelképes értelmet tulajdonítanak, akkor épp itt az ideje, hogy erre odafigyeljünk. Egy szál rózsa közelebb hozhat ahhoz, aki után vágyakozunk, elegendő bátorságot ad, hogy kimondjuk azt, amit érzünk. Mindezek mellett fontos tudni a különböző színek jelentéseit, hogy mindig a megfelelő virágot válasszuk.

Ajándékként, egy szál rózsa erős kötődést és rajongást fejez ki. Bármilyen színű is legyen, az ajándékba kapott rózsaszál mély szeretetről tanúskodik. Mivel a rózsa ennyire kötődik az érzelmekhez, kezeljük megfelelő komolysággal a virágot akár mi ajándékozzuk, akár minket lepnek meg vele. A színekkel kapcsolatos bizonytalanságot pedig a következőkben szeretnénk eloszlatni.

Vörös rózsa jelentése
12091227_eaf5e17e785e955805e64eb4510111d6_xlEgy szál vörös rózsa a mély szerelem és vágyakozás jelképe. A vörös rózsa a szerelem, a kötődés és a vágy kifejezése. Mivel ilyen mély érzelmeket nem mindig könnyű megvallani, a vörös rózsa a bátorság és az őszinteség jelképe is egyben. Mivel a vörös szín az energia, életerő jelképe, az ilyen színű rózsa szenvedélyes, szikrázó szerelmet jelképez. Semmi sincs a világon, ami egy szál vörös rózsánál jobban kifejezné az erős szerelmi kötődést, ezért érdemes ezzel kifejeznünk érzéseinket. A sötét színű vörös rózsa a dicséret és elismerés jele is. Ha valaki sötétvörös rózsát ajándékoz nekünk, akkor az azt jelenti, hogy az ajándékozó csodálja szépségünket.

 

Kék rózsa jelentése

3_origiMit jelenthet a kék rózsa? Nos, a kék színű rózsa a hit és a bizalom jelképe. Ha hiszünk benne, hogy egy személy képes rá, hogy véghezvigyen valami nehéz dolgot, vagy sikeresen eléri az általa kitűzött célt, ajándékozzunk neki kék rózsát.

 

Sárga rózsa jelentésef5-width-01A sárga színű rózsa barátságot és féltékenységet jelent. Ha a társunktól sárga rózsát kapunk ajándékba, az azt jelenti, hogy az illető barátként tisztel és csodál. Másrészről, a sárga szín bonyolult jelentése miatt, ha olyan valaki ajándékoz nekünk sárga rózsát, akinek a baráti érzelmei kétségesek, akkor ez a virág akár féltékenységet is jelenthet. Érdemes odafigyelni rá, hogy kitől kapunk sárga rózsát.

Fehér rózsa jelentése
OLYMPUS DIGITAL CAMERAA fehér szín a béke és tisztaság jelképe. A fehér rózsa tökéletes ajándék, ha ki szeretnénk békülni valakivel, vagy örömet és békességet szeretnénk sugallni. A fehér rózsa már ránézésre is nyugalmat és derűt sugároz, és lényegében ez a nyugalom és derű a fehér rózsa jelentése.

Levendula vagy bíbor színű rózsa

42235Mély bíbor színű rózsát akkor ajándékozunk, ha valakibe első látásra beleszeretünk. Úgyhogy, ha valakitől ilyen színű rózsát kapunk, az biztos jele annak, hogy az illető első látásra belénk szeretett. Az ajándékozó számára a jelenlétünk csodálatos, angyali.

Fekete rózsa

fekete-rozsa-5195f0c566e49b2139018f11A fekete rózsa jelentése igen egyszerű. A fekete szín mindig is a lázadás, a forradalmi szellem, a tiltakozás színe volt. Semmiképpen sem a legjobb választás szeretteink számára, mivel tragikus szerelmet, gyászt, halált jelképez.

 

Szedjük csokorba érzelmeinket!f3-width-01

Mint láthatjuk, mindegyik színnek saját jelentése van. Ha rózsacsokrot ajándékozunk, az érzelmek ereje és mélysége megváltozik. Például egy csokor tövis nélküli vörös rózsa, amibe egy-két sárga, kék és fehér szálat kevertünk szeretetet, törődést, támogatást és gondoskodást jelképez.

forrás