Bizonyított tény, hogy a konyhában hagyott banán tápanyagbeli tulajdonságai az érés során megváltoznak. Ahogy érik, édesebb lesz. Miért? Mert vannak a banánban olyan enzimek, melyek elkezdik lebontani a keményítőt cukorrá, melyek általában nem édesek. Ez könnyebben emészthetővé teszi a banánt.

Továbbá japán kutatók nemrég felfedeztek valami lenyűgözőt a banánnal kapcsolatban. (1) Ahogy egy banán érik, több antioxidánst termel, mint amennyit frissebb társaik tartalmaznak. Amikor a banán héján sötét foltok jelennek meg, olyankor úgynevezett TNF-et, vagy tumor nekrózis faktort termel, olyan anyagot, amely megszünteti a rákos és kóros sejteket. Minél sötétebbek a foltok, a banán annál erőteljesebb a rákos sejtek elpusztításában. Egy érett banán nyolcszor hatékonyabb a szervezet immunrendszerének fokozásában, mint egy friss banán.

Ajánlott olvasmány: Ki ne dobd a barna héjú banánt az a legegészségesebb!

Tehát a legjobb alkalom a banán elfogyasztására az, amikor teljesen megérett. Szükséges megemlíteni, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek érdemes az érett banánt diófélékből készült vajjal együtt fogysztani. A vajban lévő zsír lassítja a cukor felszívódását a véráramba, így az nem egyszerre kerül a vérbe.

forrás