A gyógynövénygyűjtők, természetkedvelők, sétálgatók és egész családok örülnek minden kora tavasszal a medvehagyma hajtásainak. A fiatal levelek erősítő tulajdonságai a hosszú tél után különösen keresettek. Otthon a leveleket langyos folyó víz alatt alaposan megmosva, egy jól záródó frissen tartó dobozban néhány napig tárolhatjuk. Tavasszal a medvehagymát frissen fogyaszthatjuk, tartósító eljárásként pedig választhatjuk a fűszersót és a medvehagymapasztát, orvosságnak a tinktúra a legjobb.

medvehagyma_18_web

Tulajdonságai:

  • támogatja a vérkeringést;
  • regenerálja a bélflórát;
  • tisztítja a vért, a gyomrot és a beleket;
  • erősíti a keringési és az immunrendszert;
  • csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet;
  • magas az ásványianyag- és a C-vitamin-tartalma.

Gyűjtési ideje

Körülbelül március közepétől kezdenek hajtani a hosszúkás, hegyes levelek nedves, árnyas lomberdőkben, ahol ilyenkor fokhagymaillat árad. A leveleket zsengén, fiatalon szedjük le, körülbelül április közepéig, később az íz és az illat túl átható lesz. Lehetőleg szennyezetlen növényeket gyűjtsünk.

Felhasználása:

  • Lehetőleg frissen és nyersen, vagy rövid ideig főzve felhasználhatjuk tavaszi salátákban, levesekben, túróban, tejfölben, pesztóban, pogácsában, rizottóban. Mindig jól mossuk meg, itassuk szárazra, és vágjuk vékony csíkokra.
  • Fűszersó vagy paszta formájában ízesíthetünk vele.
  • Tavaszi kúra friss medvehagymával: 4-5 héten át naponta egy marékkal együnk belőle különböző variációkban és fogásokban

Medvehagymás receptek

Tavaszi saláta

Készítsünk egy mártást joghurtból, mustárból, modenai ecetből, fűszersóból és olívaolajból. Tavaszi vadon élő zöldfűszereket, pl. pitypanglevelet, sóskát, földi borostyánt, medvehagymát mossunk meg, esetleg aprítsuk össze, és tépősalátával, főtt tojással, valamint kapribogyóval együtt adjuk a mártáshoz, tojással és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Tavaszi fűszersó

Ehhez szükség van frissen szedett zsenge tavaszi fűszernövényekre – pl. medvehagyma, vadon termő metélőhagyma, csalánhajtás, földi borostyán, sóska (természetesen elkészíthetjük a fűszersót kerti fűszernövényekből is) – és lehetőleg tengeri sóra. A növényeket szabadítsuk meg a kemény száraktól, langyos folyó vízben alaposan mossuk meg, papírtörlővel itassuk szárazra. Egy ollóval vágjuk durva darabokra, adjuk a konyhai aprítógépbe, és töltsük fel tengeri sóval (egy csésze durvára vágott növényre egy csésze sót számoljunk). A géppel vágjuk finomra, szórjuk egy sütőpapírra és a levegőn hagyjuk száradni 2-3 napig. Kézzel dörzsöljük finomra és töltsük üvegekbe. Ízesíthetünk vele salátaönteteket, leveseket, mártásokat, zöldségeket, burgonyát, fűszervajat, túrót stb.

Medvehagymapaszta

Hozzávalók: 50 gramm zsenge medvehagymához 5 gramm só és 100 gramm olaj (hidegen sajtolt olívaolaj, szőlőmag- vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj)

A medvehagymát langyos vízben megmossuk és szárazra töröljük, ollóval vékony csíkokra vágjuk, és a sóval, olajjal együtt aprítógépben vagy mixerben finomra pürésítjük. Üvegbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk. 6-9 hónapig tartható el.