Kutatók megállapították, hogy a kakukkfű rendkívül kedvező lehet az öregedési folyamatok tekintetében az egészséges, ép agy megőrzésében.

Egy kísérletben az egyik csoport kakukkfűolajjal, illetve timollal dúsított táplálékot kapott. A kontrollcsoport étrendjéből kihagyták ezeket az adalékokat. A vizsgálat végén mindenki meglepetésére a következő eredmény született: a kakukkfű illóolajával dúsított étrend a résztvevők szervezetében az egészséges zsírsavak (DHA) jelentős emelkedését eredményezte – elsősorban az agyban. A kontrollcsoportban ugyanez nem volt kimutatható.

A DHA az omega-3 zsírsavakhoz tartozik, és egyrészt véd az oxidatív stressztől, másrészt fontos tápláléka az agynak. A szervezet DHA-szintje azonban a növekvő életkorral egyre csökken, ezért üdvözlendők a DHA-szintet természetes módon növelő megoldások. Még ha az alapul szolgáló folyamatok nem is teljesen egyértelműek, a fenti tanulmány szerint a kakukkfűben gazdag táplálkozás megakadályozhatja, illetve enyhítheti a túl alacsony DHA-érték lehetséges negatív kihatásait. A sejtkárosodások mellett ide tartoznak különböző betegségek is, mint az Alzheimer-kór vagy az időskori demencia, mivel a DHA nagy jelentőséggel bír az agy jó fejlődésének és teljesítményének szempontjából.

Kakukkfű – egy erős „antioxidáns”

Az illóolaj antioxidatív tulajdonságai mellett a kakukkfű a szekunder növényi anyagok, az úgynevezett flavonoidok bőségében is jeleskedik. A flavonoidok szintén antioxidánsnak számítanak, és védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Ezen felül megelőző hatást tulajdonítanak nekik bizonyos daganatfajtákkal szemben.

Tanulmányok szerint a kakukkfű képes megvédeni a béldaganattól. A tudósok a kakukkfű összetevőinek sejt- és szövetkárosító hatását bizonyították a rákos sejtekkel szemben. Hasonló bizonyítékkal szolgáltak török kutatók is, akik a vad kakukkfű hatásmódját vizsgálták mellrák esetén. Laboratóriumi kísérletekben a daganatsejtek pusztulását érték el.

Kakukkfű – egy gyógynövény „népbetegségek” ellen

A daganatos betegségek mellett ma egyre inkább az úgynevezett népbetegségek kerülnek a figyelem középpontjába. Ide tartozik többek között a magas vérnyomás és a cukorbetegség – melyeket többnyire a helytelen táplálkozás okoz. Egy belgrádi tanulmány szerint a vad kakukkfű kivonata képes volt csökkenteni a vérnyomást a patkányoknál. A kutatócsoport ezért joggal feltételezi, hogy a kakukkfű az embereknek is védelmet jelenthet magas vérnyomás ellen.

A kakukkfű összetevőinek antioxidatív tulajdonságai a cukorbetegség elleni küzdelemben is megmutatják hatásukat. Segítségükkel különösen azt a fajta oxidatív stresszt lehet elkerülni, amely a cukorbetegség kialakulásáért felelős. Ezen kívül megfigyelték, hogy a már meglévő cukorbetegségnél a kakukkfű más gyógynövényekkel együtt csökkenti a vér glükózszintjét. Nem csoda tehát, hogy a kakukkfű kitűnő antioxidatív hatása miatt a legmagasabb ORAC-értékkel rendelkező gyógynövények közé tartozik. Ez az érték adja meg az antioxidatív potenciált.