Az emberiség már több évszázada használja a mákot, nemcsak energiaforrásként, hanem mint a legkülönbözőbb gyógykészítmények alkotóelemét is. Az antik világ atlétái például mézzel és borral kevert mákmagokat fogyasztottak, hogy így őrizzék meg erejüket és egészségüket.

mákolajA mákszemekből a mákolajat hidegsajtolással nyerik ki, ez az eljárás azért nagyon hatásos, mert maga a folyamat mentes minden vegyi eljárástól és tartósítószerek sem szükségesek hozzá. Az így előállított olaj vagy vaj megőrzi teljes vitamintartalmát és természetességét és ez által a természet adta gyógyító erejét.

A 19. században a mákolajat sokféleképpen hasznosították: szappant, lakkot és lámpaolajat készítettek belőle, sőt még főzéshez is használták. Manapság a máknak főképp a konyhában van nagy szerepe, de újabban kiderült, hogy az egészségre is kedvező hatással van.

A mákolaj E-vitamin tartalma rendkívül magas, ezen kívül tartalmaz kalciumot, magnéziumot és vasat is. A lenmag vagy a kendermag olajához hasonló tulajdonságokkal büszkélkedhet. Vannak benne értékes esszenciális zsírsavak (Omega-3 és Omega-6), ám az említett másik két olajhoz képest a mákolaj kevésbé zsíros, világosabb színű, és lassabban szárad ki.

A mákolajnak több kedvező hatása van:

  • fokozza a szervezet védekező mechanizmusát
  • növeli a szellemi teljesítőképességet
  • vérnyomás csökkentő hatással bír
  • gyorsítja a sebgyógyulást
  • idegerősítő, nyugtató és altató hatású
  • a csontritkulás megelőzésében és kezelésében orvosok által elismert hatása van

Valóságos elixírként kiválóan hat a bőr, a haj, a köröm és a csontok állapotára. Az esszenciális zsírsavak – csakúgy, mint a lenmagolaj és a kendermagolaj esetében – táplálják, hidratálják, regenerálják, óvják és selymessé is teszik a bőrt. A mákolaj kiváló a száraz, töredezett, ekcéma vagy gyulladás következtében sérült bőrre, és segítséget nyújt különféle sömörök esetén is.

Magas kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően a mákolaj táplálja, védi és rugalmassá teszi a körmöket és a hajat. Emiatt a mákolajat sokszor felfedezhetjük az arckrémek, hajbalzsamok és kondicionálók összetevői között.

Az olajban levő kalcium már az anyaméhen belül is támogatja a megfelelő csontfejlődést. Megelőzhető vele a csontritkulás és a fogszuvasodás korai kialakulása.

A mákaromának köszönhetően a mákolaj nyugtatóan hat a lélekre. Jelentős mértékben nyugtatja a központi idegrendszert, segítséget nyújt idegi eredetű betegségek, lelki kiegyensúlyozatlanság és stressz esetén. Kiválóan alkalmazható masszázshoz és illóolaj-keverékekben. Csillapítja az izomgörcsöket és a fejfájást, valamint elősegíti a nyugodt alvást. (Erre utal a mák latin neve is: Papaver somniferum annyit jelent, hogy álmot hozó.) Alkalmazása jótékony hatású például a stressz miatt magas vérnyomásban szenvedő serdülőkre és fiatalokra.

forrás