Ha a gyermeked éppen, hogy hazatért egy ottalvós buliból, és egy szülőtől meghallod, hogy az egyik gyereknek tetvei vannak, nincs ok az aggodalomra. Bár a tetű terjedni képes, nem hordoz betegségeket, és nem is az igénytelenségre utaló jel.

Kezelési lehetőségek:

1.Tetű fésű és olaj

A tetvek kezelésére, gyakran elegendő egy tetű fésű! A gyermek haját minden reggel és este összesen 3 héten keresztül kell vele fésülni. A fésülést kombinálni lehet akár néhány egyszerű –habár néha elég maszatos- otthon megtalálható termékekkel.  A teafaolajtól kezdve az egyszerű olíva olajig, számtalan házi gyógymód létezik.

A tetvek megfojtása: Szinte az összes házi gyógymód a tetvek megfullasztásán alapszik. Összegyűjtöttünk néhány fullasztó módszert, melyek remekül működnek, ha követed az utasításokat.
Szakértők szerint, a tetűfésűvel való fésülés elvégzi a munka nagy részét, ezek gyógymódok pedig megszédítik kicsit a tetveket, ezzel lelassítva őket így a fésű egyszerűbben tudja megragadni őket.

i

Első lépés

Kenjük be a hajat olíva vagy mandula olajjal. ( Vazelint illetve majonézt semmiképp se használjunk, ugyanis feleslegesen nagy piszkot csinálnak és nehéz őket kimosni.) Figyeljünk a megfelelő fényre, hogy lássuk mit is csinálunk, ezután vagy a hajra, vagy pedig a fésűre tegyünk az olajból, és a hajat kis részekre bontva fésüljük át. A fésűt gyakran öblítsük ki forró vízzel használat közben.

Második lépés

Miután teljesen ki van fésülve a gyermek haja a szokásos samponnal minimum kétszer. A felhasznált törölközőket és fésűt is mossuk ki. Az első hétben alkalmazzuk ezt a procedúrát minden nap, majd a maradék két hétben elegendő csak a fésűt használni, és figyeljünk arra, hogy csak akkor fejezzük be használatát, ha a tetvek már teljesen eltűntek.

2.Illóolajos kezelés

Kutatások kimutatták, hogy az illóolajok jelentősen csökkentik a hajban lévő tetveket a tetűfésűvel együtt alkalmazva. Mielőtt bármilyen olajat is használnánk, egy kis csöppet kenjünk a gyermek kezére, ugyanis igen ritka, de néhány gyermeknél előfordulnak allergiás reakciók, általában a teafaolajra. Ha gyermekünk allergiás az egyikre, próbájuk ki a következőt.

285x285_Home-Remedies-Lice_5

Első lépés

A következő olajokat használhatjuk fel:

  • teafaolaj
  • levendulaolaj
  • neem olaj
  • szegfűszeg olaj
  • eukaliptusz olaj
  • lenmagolaj
  • fahéjlevél olaj
  • vörös kakukkfű olaj
  • borsmenta olaj
  • szerecsendió olaj

Keverjünk össze két uncia oliva olajat 15-20 csepp illóolajjal. (1 uncia= 28gramm) Vattakorongok segítségével alkalmazzuk a fejbőrön, majd hagyjuk a keveréket legalább 12 óráig a fejbőrön és a hajhosszon. (Aludni is lehet benne, ha megfelelően becsomagoljuk.) Megkönnyítheti a dolgunkat, ha spray üvegbe öntjük, és azzal spricceljük a hajra.

Második lépés

Következő reggel fésüljük ki a hajat, majd samponnal mossuk ki, míg teljesen ki nem jön belőle az olaj. Miután a tetveket sikerült kiiktatni, a megmaradt olajat prevenció céljából lehet használni. Azonban ha ezekkel a módszerekkel is sikertelenül járunk, érdemes vele orvoshoz fordulni!

Szerkesztette és fordította: ismerteto.com
Angol forrás