Lebegő Responsive Mezőgszdsgád ( FRA)

Barcelonai (Spanyolország) építészek, egy olyan úszó függőleges gazdasági rendszert terveztek, amelyek lehetőséget adnak Szingapúrnak és más sűrűn lakott országnak, hogy saját mezőgazdasági termelését növelje.

Miután a népsűrűség közel 20.000 ember per négyzetmérföld, Szingapúr az egyik legsűrűbben lakott ország a világon. Szingapúrban nincs elég terület a mezőgazdasági termelésre, és kénytelen az élelmiszer 90%-át más országokból importálni, a terület mindössze 716 négyzetkilométer (276 négyzet mérföld).

Azonban a földterületet pótolja az országot körülvevő hatalmas vízterület. Az ötletet a Szingapúrban 1930- óta működő lebegő halgazdaság adta a Barcelonai-tervezőcégnek a JAPA-nak, a név is innen ered : floating fish farm-lebegő halgazdaság, Floating Responsive Agriculture- Lebegő Responsive Mezőgazdaság ( FRA ).

ismerteto.com
ismerteto.com

A növekedő mezőgazdasági termelésnek, a masszív “L”-alakú úszú szerkezet ad helyet . Ez az alak teszi lehetővé az egész rendszer nagyon hatékony működését, maximalizálva a napfény expozíciót és minimalizálva árnyékolást ugyanabban az időben.

“Mi a nap, mint a tervezés sofőre”, mondta Javier Ponce, a JAPA fő építésze. “A hurok alakja lehetővé teszi, hogy a vertikális struktúra  több napfényt használjon jelentős árnyékok nélkül.”

Az FRA-t úgy tervezték, hogy a tornyok hálózata-amely kiterjed az egész országra, gyors hozzáférést biztosítson minden lakosnak a friss mezőgazdasági termelésből. Minden torony fel lenne szerelve egy hálózati rendszerrel, amely figyelné és valós idejű kommunikációt adna helyi hálózatoknak, hogy mennyi ételt vásárolnak az emberek. Ez lehetővé tenné, hogy a termelés a kereslethez igazodjon és így jelentősen csökkentené a termelésből adódó mezőgazdasági hulladékot. Mindezek mellett az egyéb előnyök, hogy a FRA segítené minimalizálni a negatív környezeti hatásokat az importált élelmiszerek miatt.

Annak ellenére, hogy eddig a FRA csak egy fogalom, a spanyol építészek remélik, hogy a szingapúri kormány és a helyi tech cégek érdekeltek lesznek annak végrehajtásában. Ugyanakkor, az ötletet lehetne használni más sűrűn lakott országokban, például Kínában.

“Hisszük, hogy az ilyen típusú kezdeményezések közelebb lesznek alkalmazhatóak a meglévő és új, feltörekvő városi központoknak annak érdekében, hogy segítsen enyhíteni a jövő élelmiszer kérdését. Ez átalakítja a város közeli területeken a tömeges élelmiszer behozatalt külföldről , az önálló több környezeti területen alkalmazkodó saját mezőgazdasági termelés”állapította meg Ponce.

 

Szerkesztette és fordította: ismerteto.com