Bár a túlzott csokoládéfogyasztás súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet, ha kis mennyiségben esszük, hasznunkra válhat. Kis adag csokoládék napi szinten való bevitele csökkentheti a szívbetegségek és a cukorbetegség megjelenésének esélyét.

woman-eating-dark-chocolate-large
Egy új tanulmány szerint, melyet a Luxembourg Institute of Health (LIH), a University of Warwick Medical School, a University of Maine, és a University of Australia hozott létre, kis mennyiségű csokoládé fogyasztás minden nap előnyös lehet az inzulinrezisztenciára.

A kutatók eredetileg azt hitték, hogy a csokoládéfogyasztás pozitív hatással van a májenzimekre és az inzulinérzékenységre, ezért egy országos felmérést készítettek, ahol a résztvevők kitöltöttek egy táplálkozási kérdőívet.

A kutatók elemezték az Observation of Cardiovascular Risk in Luxembourg által elkészített tanulmány adatait, ahol összesen 1153 18-69 éves közötti ember vett részt. A résztvevők életmódját és táplálkozási rutinját is számon tartották, beleértve a kávé és tea fogyasztását is melyek ugyanolyan polifenolt tartalmaznak, mint a csokoládé, mely a szívi anyagcsere szempontjából előnyös.

Az eredmények:

  • Az emberek, akik 100 gramm csokoládét vagy egy tábla csokoládét ettek naponta, azoknál csökkent inzulin rezisztencia és fokozott májenzimek jelentek meg.
  • A résztvevők 80%-a átlagosan 24,8 gramm csokoládét evett minden nap.

A tanulmány azt is megállapította, hogy azok, akik rendszeresen esznek csokoládét fiatalabbak, fizikailag aktívabbal, és a jobb oktatottak.

“A bizonyítékok folyamatos halmozódása miatt, beleértve a saját vizsgálatunkat is, a kakaó alapú termékek további étrendi ajánlást jelenthetnek, a szív- és anyagcsere-egészségügy javításával kapcsolatban, azonban a megfigyelési eredményeket még a bizonyítékok alapos vizsgálata is alá kell támassza” jelentette ki Saverio Stranges, az angliai Warwick Medical School Egyetem vendégprofesszora.

Hozzátette, hogy az egészségügyi szolgáltatók és szakemberek, ösztönözzék az embereket, a különböző növényi kemikáliákban gazdag élelmiszerek fogyasztására. Ilyen például az étcsokoládé.

Azonban Stranges arra is figyelmeztet, hogy az embereknek tudniuk kell megkülönböztetni a természetes kakaó alapú termékek és feldolgozottakat.

A fizikai aktivitást, az étrendet és az életmódot mindig figyelembe kell venni, a csokoládé testsúlyra való káros hatásai miatt. A szerzők megjegyezték, hogy a tanulmány további kutatásokat igényel, hogy jobban megértsék a csokoládé hatását a szívbetegségekre és az inzulinrezisztenciára.

Fordította és szerkesztett: ismerteto.com
Angol forrás