A zöldségek nagyon fontos élelmiszerek egészségünk szempontjából, habár sok embernek nem a kedvence, mert finomabbak az ízfokozókkal teletömött gyorséttermi ételek, és édes üdítők. És sajnos ez alól a gyerekek sem kivételek.

bebirepa

Az Egyesült Államokban a kisebbek körében a legkedveltebb zöldség a bébi répa, ugyanis a gyerkőcöknek ez tetszett meg leginkább, hiszen ezt úgy lehet ropogtatni, mint a krumplis csipszet.

Azonban kiderült, hogy mint a legtöbb népszerű élelmiszernél, így a bébi répák “termelésénél” is vannak turpisságok: például, hogy genetikailag módosított sárgarépákból készül a finom zöldség, és komoly vegyi anyaggal tisztítják meg a kórokozóktól.

A történet 1986-ban kezdődik, amikor egy farmer kitalálta, hogy miként tudja hasznosítani azokat a sárgarépákat, amelyekből ki kellett vágnia, mert másképp nem feleltek volna meg a követelményrendszernek. Ezért kitalálta, hogy levágott répa darabokat megtisztítja, megformázza, és bébi répaként fogja értékesíteni. Azóta az igazi répákat gépiesített feldolgozás során kisebbekre faragják, de vágás során számtalan baktérium, vírus kerül a zöldségekre, így mielőtt az üzletekbe kerülnének, klóros fürdőben fertőtlenítik az apróságokat.

Ezért ha szeretjük, és a gyerekek is rajonganak a sárgarépáért, nem kell a bébi verzióért pénzt kiadni, a legjobb, ha háztáji, bio répát vásárolunk. Nézzük, hogy a különböző vitaminok napi szükségletének hány százalékát fedezi pár sárgarépa:

  • az A-vitamin 210 százalékát fedezi pár nyers sárgarépa
  • a napi K-vitamin 10 százalékát
  • a napi C-vitamin 6 százalékát

A sárgarépa tele van hasznos antioxidánsokkal, így a rákmegelőzésben is segít, emellett pedig serkenti az agy- és a májműködést. A répa magjából készült olaj használatával pedig sok káliumhoz, B6-vitaminhoz, folsavhoz és magnéziumhoz jut a szervezetünk.

forrás