A Bostonban megrendezett Kísérleti Biológia Konferencián a Texas és az Észak-Karolina Egyetem kutatói azzal a felfedezéssel álltak elő, miszerint az aszalt szilva pozitívan képes befolyásolni a mikrobiótát, azaz a bélrendszer mikroorganizmusainak összességét, ezáltal a vastagbélrák kockázatát is csökkentheti.Kertben-no-a-vastagbelrak-ellensege

Amint azt dr. Nancy Turner kutató professzor kifejtette, az aszalt szilva fenntartja a hasznos bélbaktériumokat a vastagbél teljes szakaszán, ezáltal csökkenteni tudja a vastagbélrák kockázatát is. Mint köztudott, a bélcsatornában több billió baktérium él, melyek közül eddig több mint négyszázat sikerült beazonosítani. Ha a bélgyulladás beindul, a baktériumközösség hirtelen megváltozik, ha pedig ez a gyulladás időről időre visszatér, az a vastagbélrák kialakulását okozhatja.

Dr. Turner hozzátette, hogy az aszalt szilva fenolvegyületeket tartalmaz, amik különféle módon hatnak az egészségünkre, többek között antioxidánsként is működnek, és így semlegesíteni tudják a szabadgyököknek az oxidáló hatását, ami amúgy a DNS-ünket károsítaná. A szakemberek hipotézise az volt, hogy az aszalt szilva fogyasztása segíti a jótékony mikrobióta megőrzését a bélben, valamint a mikrobiális anyagcsere fenntartását a vastagbélben, ezáltal csökkenteni tudja a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Mindezt egy kísérlettel kívánták bebizonyítani, mely során patkányok egy csoportjának aszalt szilvát tartalmazó tápot adtak, míg a másik csoportnak hagyományosat, ám ettől eltekintve a két csoport étrendje semmiben nem tért el egymástól.

Ezután a rágcsálók belének különböző részeiből szövetmintákat vettek, és megállapították, hogy az aszalt szilva hatására a Bacteriodetes nevű baktériumtörzshöz tartozó mikrobák mennyisége megnőtt, a Firmicutes törzshöz tartozók mennyisége pedig csökkent a vastagbél végbélhez közeli szakaszán, anélkül, hogy a vastagbél másik végében előforduló arányokat érintette volna. A kontrollcsoportnál ez a változás pont fordítva történt: a Bacteriodetes aránya csökkent és a Firmicutes aránya nőtt az adott szakaszon.

Emellett az is kiderült, hogy az aszalt szilvát fogyasztó patkányoknál jóval kevesebb elváltozás volt megtalálható a vastagbél és a végbél hámján, amik egyébként a legkorábbi látható előjelei annak, ha valakinél rákos megbetegedés van kialakulóban.

Ezekkel az eredményekkel a kutatók már alátámasztottnak érezték előzetes feltevésüket, miszerint az aszalt szilva képes védelmet nyújtani a vastagbélrák ellen, ezért a jövőben arra készülnek, hogy embereken is elvégzik a kísérletet, hiszen nagyon fontos lenne minél előbb tudatosítani a szélesebb közönségben is, milyen jótékony hatásai vannak ennek a viszonylag könnyen beszerezhető élelmiszernek.

forrás