Január végén egy fél kilométer átmérőjű aszteroida repül el a Föld mellett – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA hozzátette, hogy a kisbolygó nem jelent veszélyt a Földre.

asteroid-2004-BL86

A 2004 BL86 névre keresztelt aszteroida január 26-án 1,2 millió kilométerre lesz a Földtől, ami nagyjából a Föld-Hold távolság háromszorosát jelenti. A NASA szerint eddig még egyetlen hasonló méretű kisbolygó sem közelítette meg a Földet. Az aszteroidát először 2004-ben észlelték Új-Mexikóból, azóta folyamatosan nyomon követték az útját.

Tavaly egy 45 méter széles aszteroida 27800 kilométerre közelítette meg a Földet, az szintén rekordnak számított a maga nemében. Egy kisbolygó vagy aszteroida a törpebolygónál kisebb, szabálytalan alakú, szilárd anyagú égitest, mely csillag körül kering.

A legtöbb kisbolygó feltehetően a protoplanetáris korongból származik, melyek nem álltak össze bolygóvá a csillagrendszer kialakulásakor. Néhányuk saját holddal is rendelkezik. Legtöbbjük feltehetően a Naprendszer kialakulásának korai szakaszából származik.

forrás