Az már nem titok, hogy a gyömbér az egyik legegészségesebb fűszernövény, hiszen amellett, hogy különleges ízt kölcsönöz az ételeinknek, rengeteg betegséget megelőzhetünk vele, vagy éppenséggel kezelhetünk. A leggyakrabban az üzletekből beszerezhető gumókat használjuk, de nem árt tudni, hogy odahaza a szobában is ültethetünk gyömbért, egyáltalán nem is olyan nehéz, mint amennyire gondolnánk.

maxresdefaultTrópusi növény lévén, a gyömbér szereti a félárnyékos, meleg, páradús időt, és azt, hogy a föld, szinte mindig megfelelően nedves legyen, de a túl sok vizet nem tűri, a gyökerek nem szabad vízben álljanak. A hideget viszont nem bírja.

Ha eldöntöttük, hogy gyömbért ültetnénk, akkor a legideálisabb megoldás, ha olyan valakitől kérünk úgynevezett rizómákat (ez is a gyömbér gumója, csak rajta már vannak kisebb gyökerek), aki maga is termeszt a lakásában gyömbért. Ezek a friss, kicsírázott rizómák a legtökéletesebbek.

Ha az üzletből vásárolunk gyömbért, akkor figyeljünk arra, hogy érett, telt, friss gumókat vegyünk. Érdemes ezeket egy éjszakára vízbe beáztatni, hogy az esetleges növényvédőszerek, növekedésgátlók „leolvadjanak”. Érdemes széles virágcserepet beszerezni, mivel a gyömbér vízszintes irányba növekedik. A talaj pedig jó vízáteresztő képességgel kell rendelkezzen, és fontos, hogy tápanyagokban gazdag legyen.

Ajánlott késő télen, vagy kora tavasszal elültetni a gyömbért, szereti a napfényes helyet, de nem szabad közvetlenül kitenni a napra, ajánlott egy meleg, huzattól mentes sarkot keresni. Öntözésnél érdemes egy szórófejes flakonnal spriccelni a földet és később is, magát a kifejlett növényt, hogy a trópusokon érezhesse magát.

Az első csírák, hajtások már pár hét múlva jelentkezni fognak. Az ültetéstől számított 3–4 hónap múlva már le is szüretelhetjük az első friss gyömbér gyökérkéket. Ezeket vágjuk le, majd földeljük vissza a többi részt. Ha megfelelően gondoskodunk a gyömbérünkről, akkor állandóan teremni fog.

forrás