Így kezeljük a lábbütyköt ezzel a könnyű, de hatékony módszerrel

A bütyök kialakulásának leggyakoribb oka a szűk és magassarkú cipő viselése, ezért ez a betegség általában a nők körében fordul elő, de már meglévő terpeszláb, és örökletes tényező is okozhatja ezt az ízületi elváltozást. Ennél jóval ritkább okok közé tartozik a reumatikus fertőzések miatti sólerakódás, influenza, mandulagyulladás, köszvény, rossza anyagcsere és a helytelen táplálkozás.

 

A bütyköt megszüntetni fájdalomcsillapító tablettával, lábtornával, járást könnyítő cipőbetéttel, egyedi cipővel vagy sebészeti beavatkozással lehet, ám ezek mellett házi módszerekhez is folyamodhatunk.

butyok
Sok ember életét megkeseríti a bütyök, bár számos esetben csak esztétikailag
A magas sarkú cipők okozta bütyök kezelése: 3 dl vízbe keverjünk 5 zúzott babérlevelet, majd forraljuk a keveréket 15 percig, és éjszakára hagyjuk termoszban. Másnak szűrjük le a keveréket, és a nap folyamán igyuk meg. A folyamatot ismételjük meg 10 napon át, majd egy hét szünetet tartva, ismét iktassunk be egy 10 napos kezelést.

Az egész folyamat 2 hónapig tart, és készüljünk fel arra, hogy gyakrabban kell a vécére mennünk, mivel megnő a vizelési ingerünk. A vizelet rendkívül gazdag lesz sóban, és meglehetősen zavaros, mivel a kezelés hatására a szervezetben jelen lévő sós lerakódások feloldódnak. Tíz nap után már érezhető változásokat lehet tapasztalni, az ízületi fájdalom eltűnik, és sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

A bütyköket ugyanakkor kezelhetjük külsőleg is

Zúzzunk össze 5 darab nagyméretű babérlevelet, és töltsünk rá egy deciliter 90 százalékos koncentrációjú alkoholt. A keveréket hagyjuk állni egy hétig, majd gézbe áztatva tekerjük a kérdéses területre, és hagyjuk hatni egész éjszaka.

A még jobb eredmény érdekében a kezelés előtt áztassuk be a lábunkat 3 liter meleg vízbe, amelybe tegyünk egy evőkanál szódabikarbónát.

Tyúkszem, bütyök és bőrkeményedés

Miért is fáj a lábunk?

Egy ember élete során átlagosan 120 000 km-t tesz meg gyalogosan, mely megfelel a Föld háromszori megkerülésének. Minden lépésnél testsúlyunk másfél-kétszerese rázza meg a csontozatokat, és nehezedik a talpra, sarokra…

Sarok bajok
A láb – de különösen a sarkunk – külső behatásoknak és fizikai megterheléseknek egyaránt ki van téve. Nyáron, amikor sokat járunk szandálban illetőleg papucsban, szinte már valamennyien éreztük, hogy sarkunk bőre hamar kiszárad, sőt időnként berepedezik. Ezek a repedések igen fájdalmasak.
magassarku-3
A jelenség nem más, mint egy krónikus lefolyású, talpon jelentkező száraz ekcéma. A sarkon bőrkeményedés, gyulladás, hámlás, berepedés látható. A betegség kialakulásában több tényező játszik szerepet.
  1. Először is alkati tényezők, tehát veleszületett hajlam.
  2. Másodszor természetesen az sem mindegy, hogy hány kiló nehezedik talpunkra, azaz milyen súlyosak  vagyunk.
  3. Végül, de nem utolsósorban fontos, hogy mennyi ideig és milyen fizikai behatásnak tesszük ki sarkunkat, tehát mennyit járunk nyáron zokni nélkül, papucsban, illetve sarok nélküli szandálban.Ezáltal ugyanis sarkunk ki van téve az időjárás viszontagságainak és irritációnak. A már kialakult betegség krónikus lefolyású és rendkívül makacs.

Általában kétszer annyi érettebb korú nő szenved krónikus lábbántalmakban, mint ahány férfi. A bütyök, a tyúkszem, a bőrkeményedés, a benőtt köröm természetesen legalább olyan gyakori, mint a berepedezett sarok.

Kialakulásukban jelentős szerepe van az egészségtelen cipődivatnak, ami a női lábakat kicsi, szűk körömcipőkbe kényszeríti. Ha ugyanis lábunk hosszú távon nyomásnak, irritációnak van kitéve, védekezésre kényszerül: tyúkszemet, bütyköt, bőrkeményedést növeszt, begyullad vagy berepedezik.

A legfontosabb tanács: a megelőzés!
Járjunk egész életünkön át kényelmes, jó minőségű cipőkben (nyáron szandálban), melyben lábujjunk jól el tud helyezkedni, és nyáron is védi sarkunkat. Papucsot csak otthon viseljünk, munka után. A széttaposott cipő, vagy a cipő talpán, sarkán keletkezett kopások is sokat ronthatnak járásunkon!

Kezelésük: a bütyök, a tyúkszem, a benőtt köröm megoldása sebészi feladat. A talpi bőrkeményedések oka általában az, hogy a beteg rosszul terheli a lábát, többnyire harántboltozat-süllyedés miatt. Ilyenkor természetesen lúdtalpbetétet kell viselni, a bőrkeményedést pedig puhító, hámlasztó kenőcskeverékkel kell eltávolítani.

forrás1, forrás2