A zöld dió mifelénk egy nemrég újra felfedezett ínyencség. Ha diófánk van, mindenképp gyűjtsünk belőle, mert nem csak finom, hanem igazán egészséges is. Egy évben csak egy-két hét van, amikor szedni tudunk a még teljesen ki nem fejlett zöld termésből. Akkor a legjobb, ha belül még puha.

zold-dio

A hibátlan darabokat gyűjtsük össze, majd áztatni, érlelni és megfelelően fűszerezni kell. Így kaphatjuk meg azt a különleges ínyencséget, melyet nagyanyáink még szervíroztak a vasárnapi ebéd után. De készítettek belőle bort, likőrt és olajat is.

A zöld dió igazi ínyencség,fogyaszthatjuk húsokhoz, salátákhoz és sajtokhoz is. Leginkább kacsa, liba és vad húsokhoz ajánlott, hiszen érdekes aromájával csak jobban fűszerezi a különleges húsételeket is.

A népgyógyászatban úgy tartják számon, hogy magas C-vitamin és vastartalommal rendelkezik, ezért ajánlott fogyasztani azoknak akik vérszegények, levertséggel, fáradtsággal küzdenek, de máj és gyomorerősítőként is ismerik.

Zöld dió befőtt készítése

Hozzávalók: 1 kg zöld dió előkészítve, 65 dkg cukor, 2 pohár víz, fél rúd vanília, 1 rúd fahéj, 2 csillagánizs, 1 szem szegfűszeg, 1 narancs héja

Elkészítés: Két öt literes üveget meg kell tölteni ép zöld dióval, majd a diókat kicsit villával megszurkálni. Feltölteni hideg vízzel az üveget. Két hétig hűvös helyen kell hagyni állni, közben minden nap leönteni róluk a vizet és újat tölteni. A 15. napon tegyük bele a diókat egy nagy lábosba, majd öntsünk rá egy deci ecetet és annyi vizet, hogy ellepje, és főzzük fel. Majd öntsük le a közben megfeketedett dióról a vizet.

Ezután a diókat tiszta vízzel öntjük fel, hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket és az ízesítőket, majd felforraljuk. Ezután hagyjuk állni a lében, majd rá következő két nap megint felforraljuk a lével együtt. Ezután üvegekbe töltjük és mehet a száraz dunsztba.