A sajtféleségek mindennapi étkezésünk részét képezik, hiszen imádjuk és egészségesek is. Sokféle sajt létezik, vásárláskor ajánlott odafigyelni arra, hogy minőségit válasszunk. Az olcsó sajtok sokszor nagyon kevés fehérjét és tejet láttak, így egészségügyi hatásuk nincs is.

mozarella

Készítsünk otthon mozzarellát az alábbi recept alapján, olcsó, finom és szükségtelen bármilyen bonyolult eszköz beszerzése. A krémes, selymes álom alig egy óra elteltével már kézzelfogható valósággá válik. Használhatjuk pizzák, saláták, szendvicsek alapanyagaként.

Szórakoztató dolog otthon mozzarellát készíteni, de lehet, hogy egy kicsit macerásabb, mint a boltba leemelni a polcról. Készüljünk fel rá, hogy bár alig harminc percet vesz fel a munka, kell hozzá egy kis türelem.

A végeredmény mindenképp megéri. Minél többször készítünk mozzarellát, annál könnyebben fog majd menni.

Hozzávalók:

  • 4 liter tej (próbáljunk meg pasztörizálatlan tejet vásárolni, lehetőleg helyi termelőktől),
  • 2 evőkanál túró,
  • 1 evőkanál só.

Elkészítés: Tegyük oda a tejet melegedni, míg el nem éri a 30-35 fokot. A hőmérsékletet pontosan ellenőrizzük. Zárjuk le a tüzet, majd tegyük bele a sót és a túrót, majd keverjük jól el. Tegyünk a lábasra egy fedőt, és hagyjuk állni 40 percet.

Ezután szabdaljuk fel egy késsel a lábasban besűrűsödött tejet, és egy merőkanál segítségével tegyük át egy tiszta és sűrű szövésű gézszűrőbe. Nyomkodjuk ki belőle a savót. Tegyük a túródarabkákat egy edény, 60 fokra felmelegített vízbe, hagyjuk benne állni tíz percig, majd kézzel formázzunk golyókat belőle, és nyomkodjuk jól ki a levegőt.

Gyurmázás közben mártogassuk a sajtgolyókat meleg vízbe, ehhez a művelethez használjunk kesztyűt. Miután kijöttek belőle a levegőbuborékok, formázzunk belőle kerek labdákat, és kész is a finom mozzarella.

forrás