Ha fűtési rendszerünket nem tudjuk vagy csak magas költséggel tudjuk korszerűsíteni, spóroljunk fűtési szokásaink megváltoztatásával!

A magyarországi éghajlaton átlagosan hét hónapon át kell fűtenünk lakóterünket és eközben a háztartásban felhasznált energia 50-75 százalékát a lakás fűtésére fordítjuk. Jobban jártunk, mint a norvégok, de a telet szívesen elcserélnénk a portugálokkal.

Energiafelhasználásunk takarékossága a szigetelésen, a fűtési rendszerek korszerűsítésén, a nyílászárókon – és saját magunkon múlik, vagyis azon, hogy milyenek a fűtési szokásaink. Ha pedig már mindent korszerűsítettünk és megjavítgattunk, akkor maradt a fűtési spórlásnak még egy jelentős területe: gondoljuk át fűtési szokásainkat!

Moliere A fösvény című darabjának Harpagonja levágatta a macska farkát, mert így a szerencsétlen pára hamarabb beér a házba, és közben kevesebb meleg megy ki. E stádiumig még van pár árnyalat a Tudatos Spóroló viselkedésében. Más szavakkal: nem menjünk családunk agyára a spórolási mániánkkal.

1, Ne fűtsük túl a lakást! A helyiségek nappali vagy éjszakai hőmérsékletének szabályozásával sok energiát lehet megtakarítani. A szezon elején gondoljuk át, hogy az egyes helyiségek rendeltetésszerű használata milyen hőfokot igényel. A lakás helyiségeit a tényleges használat idejére fűtsük erre a hőfokra. Ezt a célt a fűtési rendszert vezérlő termosztátok, illetve a fűtőtesteken lévő termosztatikus szelepek beállításával érhetjük el. Ismert adat, hogy 1 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet 5-6 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást.

2, A nappaliban 20 fok, a gyerekszobában 22 fok is lehet, a hálószobában viszont elég, ha 18 fokot tartunk. Nappal a hálószobában nemigen tartózkodunk, éjszaka pedig egészségesebb, kellemesebb az alvás, ha nincsen meleg.

3, A konyhában elegendő a 16-18 fok is. A konyhában üzemelő berendezések növelik a hőmérsékletet, a páratartalom miatt magasabbnak érezzük a helyiség hőfokát.

4, A fürdőszobában 22 fok az aktív időszakokban megfelelő hőmérséklet, nap közben pedig lejjebb csavarhatjuk a fűtőtest szabályozását.

5, Általános tanács, hogy előbb vegyünk fel egy pulóvert, és azután fontoljuk meg a hőfok növelését. Több fokot is spórolhatunk, ha nem pólóban vagyunk otthon. Ha a megszokott 24 fokról 20 fokra szállítjuk le a hőmérsékletet, a 4 fok csökkentéssel akár 24%-kal is csökkenhet a fogyasztásunk. Megéri átállítani szokásunkat!

6, Ne szárítsunk radiátoron, és ne tartsunk ott semmit! Ezzel szabaddá tesszük a meleg levegő áramlását, és jobb lesz a hőérzetünk, mintha csak szivárogna a meleg.

7, Ha a radiátor tetejére szokott a macskánk, nézzünk újszerű megoldások után!

Jolly Moggy radiátors bambusz macskatartó az Amazon.com-ról
Jolly Moggy radiátorra tehető bambusz macskatartó az Amazon.com-ról

 

8, Kicsi lakásban célravezető, ha nappal nyitott belső ajtók mellett fűtünk, ezzel biztosítva a lakás átlagos hőmérsékletét. Ha az átlagosnál melegebbet akarunk egy helységben, akkor becsukjuk az ajtókat, és csak ott fűtünk. A nagyobb lakterület esetén célszerűbb a nem egybefüggő légterületeket külön fűteni és zárva tartani az ajtókat.

9, Ha napközben hosszabb időre nem vagyunk otthon, célszerű 3-5 °C-kal alacsonyabbra állítani a termosztátot.

10, Általában nem érdemes nagyon szakaszossá tenni egy lakás fűtését azzal, hogy hagyjuk nagyon lehűlni, majd újra felfűtjük. A felfűtés mindig nagyobb energiafelhasználást igényel, mint a szinten tartás. Különösen akkor érdemes szinten tartani, ha a házunk szigetelése megoldott, és nem sok a hőveszteség. Ha azonban a szigetelés rossz, a nyílászárók szelelnek, lehet, hogy a szinten tartás sok energiát emészt fel, és ilyenkor a hosszabb távollétek idején nem érdemes fűteni.

11, Az alacsonyabb hőmérséklet melegebbnek tűnik, ha eléggé párás a levegő. A fűtött szobákban tegyünk enyhén sós vízzel telt tálkát a radiátor mellé, vagy használhatunk párologtató készüléket is. Tartsunk 40-60%-os páratartalmat a lakásban, ez ideális az egészségünk szempontjából, és a hőérzetünk miatt is szükséges. A szobanövények is párásítanak a lakásban.

12, Szellőztessünk rendszeresen a fűtési szezon alatt is. Ennek legjobb módja az, ha naponta kétszer 3-5 percre szélesre tárjuk az ablakot, hogy az egész lakás levegője kicserélődjék, de a falak, tárgyak még nem hűlnek le. Ez a módszer sokkal célravezetőbb, mintha hosszú időn át résnyire nyitva tartanánk az ablakot, hiszen ekkor folyamatosan távozik a meleg. A szellőztetés alatt természetesen állítsuk le a fűtést.

13, A levegő párásításával egy időben a jól szigetelt lakásokban folyamatosan figyelni kell a szellőztetésre, nehogy a páralecsapódás következtében meginduljon a penészesedés. Célszerű azonnal szellőztetni (a megismert módon az ablakokat rövid időre szélesre tárva), ha sok pára keletkezik a konyhában, a fürdőszobában vagy abban a helységben, ahol ruhákat teregettünk.

14, Ha kisütött a nap, húzzuk el a függönyt. Ilyenkor lejjebb vehetjük a fűtést is a napsütötte szobákban.

15, Csukjuk be a fűtetlen vagy szigetelés nélküli helyiségek ajtaját.

16, Éjszakára érdemes elhúzni a vastag függönyt és lehúzni a redőnyt, mert ezzel szigeteljük az ablakot. Ha nincsen szobanövény vagy házi kedvenc a helyiségben, akkor a nappali távollétünk idejére is megtehetjük ezt.

17, Mivel a nagyon felforrósított vízhez mindenképpen hideg vizet keverünk, eleve ne állítsuk nagy hőfokra a bojlert, mert kárba vész a hő egy része. Ráadásul a különösen forró vízben erőteljesebb a vízkőképződés. A hőtárolós bojler termosztátját állítsuk be 40 şC-ra, és csak akkor vegyük feljebb, ha melegebb vízre van szükségünk.

18, Segíti a spórolásunkat, ha a szolgáltatóknak bejelentjük az óraállásokat, vagyis a fogyasztásunk után fizetünk, nem pedig átalányban. Ilyen módon hónapról-hónapra látjuk spórolásunk eredményét, és megkíméljük magunkat a lelombozó elszámolószámláktól.

19, Ugyancsak motiváló stratégia, ha havonta követjük fogyasztásunkat: Excel táblában vagy más szoftverrel, applikációval tartsuk nyilván a fogyasztás adatait, és értékeljük ki ezeket a számokat az előző év hasonló időszakához, vagy az előző időszakhoz képest.

20, Beszélgessünk alsó szomszédunkkal, hogy miért is nem fűti a kisszobáját

 

forrás