A lengyel orvos, tanító, gyógypedagógus, pszichopedagógus és író, Janusz Korczak 1878. július 22-én született Varsóban, majd 1942. augusztus 6-án élete véget ért a Treblinkai megsemmisítő táborban. Janusznak háromszor is alkalma nyílt volna, hogy életét mentse, ő mégis a helyén maradt.

gyerek
Először akkor menekülhetett volna el, mikor a németek megszállták Lengyelországot, de a férfi nem ment el Palesztinába.

Másodszor, mikor esélye lett volna megszökni a varsói gettóból.

Harmadszor pedig akkor lett volna lehetősége rá, mikor egy egész árvaháznyi gyereket tettek fel a marhaszállító vagonokra, és egy őr odaszólt hozzá:

– Maga írta az Első Matyó Király című könyvet? Gyerekkoromban olvastam, nagyon tetszett, ezért maga elmehet.

– És mi lesz a gyerekekkel?

– A gyerekek felülnek a vagonokra, de maga itt maradhat.

– Téved. Én nem hagyom őket magukra. Nem minden ember semmirekellő.

Az idős orvos, pedagógus akkor sem hagyta magukra a gyermekeket, mikor a gázkamrába kísérték őket. Ez az ember tudta, hogy miként kell szeretni a gyermekeket, így most következzen 10 életszemlélet tőle, amelyből sokat tanulhatnak a jelenlegi és leendő szülők.

1. Ne várd el a gyerekedtől, hogy ugyanolyan legyen mint te. Abban segítsd, hogy önmaga lehessen, ne a te másolatod.

2. Nem szólíthatod fel a gyerekedet, hogy mindent visszatérítsen, amit te beléje fektettél. Te adtál életet neki, hogyan köszönhetné meg jobban annál, hogy él. Ő is majd életed ad valakinek, így működik a világ.

3. Ne fejezd ki az elégedetlenségedet a gyerekeddel szemben, mert ez visszaüthet idősebb korodban. Hiszen miként a mondás tartja, amint vetsz, úgy aratsz.

4. A problémákat ne kezeld felületesen, hiszen egy gyerek nem ért még mindent, így meg kell tanítanod arra, hogy miként működik a világ. Türelemmel, szeretettel.

5. Soha ne alázd meg.

6. Ne feledd, hogy a legfontosabb találkozások a gyermekeinkkel való találkozások. Ezért maximálisan figyeljünk rájuk.

7. Ne szenvedj olyan dologért, amit nem tudsz megadni a gyermekednek. De egy dolgot ne feledj: ha mindent megpróbálsz megtenni a gyerekednek, akkor azt értékelni fogja.

6. A gyermek nem csak egy húsból, vérből álló valami, hanem a legnagyobb kincs, akit feltétel nélkül szeretünk. Ő nem az enyém, vagy a tied, ő egy külön lélek, egy külön élet.

9. Semmi olyat ne tegyél másokkal, amit a gyerekeddel se tennél.

10. Akkor is szeresd a gyereked, ha nem tehetséges, balszerencsés, vagy ügyetlen. Beszélj, játssz vele, mert vele minden nap ünnep.

forrás