Az emberek több mint 90 százaléka dezodort, izzadásgáltó testápolót használ, hogy megakadályozza a kellemetlen testszag kialakulását. Egy kutatás során azonban a szakemberek megállapították, hogy az emberek 80 százalékának egyáltalán nem kellene ilyesféle dezodorokat használniuk, ennek ellenére mégis rendszeresen bekenik ezekkel a szerekkel hónaljukat.

izzadas

Kevesen tudják, de önmagában a verejtéknek nincsen semmiféle szaga, a kellemetlen illatokat a baktériumok elszaporodásának köszönhetjük, amelyek a verejtékből kivonják az aminosavakat, zsírokat, és amelyek lebomlása után létrejön a testszag.

Sokszor a különböző vegyi összetételű dezodorok többet ártanak, mint használnak, és nem hogy csökkentenék a káros baktérium-tevékenységet, hanem még felerősítik. Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni, ha mérsékelni szeretnénk a testszag erősségét.

1. Használjunk természetes, lágy szappant

A hagyományos, olcsóbb szappanokban olyan vegyi anyagok vannak (SLS, SDS), amelyek semlegesítik a faggyúban lévő jótékony zsírokat, így megakadályozva a jótékony baktériumok szaporodását, amelyek egyensúlyban tartják a testünkben lévő bioflórát, és meggátolnák a rossz baktériumok populációjának előretörését.

2. Szabaduljunk meg az alumíniumtól

Az alumínium megakadályozza a verejtékezést, ami rossz, mert ezáltal a szervezet méregtelenítési folyamata nem tud megfelelően végbemenni. Ma már több dezodorgyártó cég is visszavonta az alumínium alkalmazását a termékek előállításánál.

3. Olvassuk el figyelmesen a termékleírást

Sok olyan dezodor van, amelyen az szerepel, hogy alumínium-mentes, de ez csak részben igaz, hiszen sokszor a kálium-szulfát mellett alumíniumot is felhasználnak a gyártás során.

4. Triklozán és parabének

A triklozánra és parabénekre is oda kell figyelni, amelyeket antibakteriális hatóanyaguk miatt használnak fel, de éppen ezek az anyagok borítják fel a hónalj élő baktériumflóráját, ami nem kedvez a jótékony baktériumoknak, így a testszag még erősebbé válik.

forrás