Egy jó kiadós alváshoz több mindenre van szükség, mint egy ágyra. Próbáld követni a következő öt lépést, hogy megadd magadnak a lehetőséget egy folyamatos, minőségi és pihentető alvásra minden este.

Ha úgy érzed, hogy mindent megetettél, hogy jól aludj, de nincs több energiád, hogy azokat a dolgokat csináld, amiket szeretsz, akkor nem csak egy sima kialvatlanságról van szó. Az alvás apnoe szindróma 3 férfiból legalább 1-et, 6 nőből pedig minimum 1-et érint a 30-70 éves korosztályban, a legtöbbjüket nem is diagnosztizálják. Beszélj az orvosoddal, hogy készítsen egy alvás apnoe tesztet, amit akár a saját otthonodban is elvégezhetsz.

Image of woman sleeping under blue light

1.Hagyj magadnak elegendő időt alvásra! Az alvás ugyanolyan fontos, mint az étrend vagy a mozgás, tehát fontos, hogy elegendő időd legyen rá, és ahhoz képest tervezd meg a napod. Egy kiadós alvás 7-8 órát jelent egy felnőtt számára, tinédzsereknek 9-10 óra, míg a kisebb gyermekeknek 10-12 órára van szükségük.

2.Kreálj alvási szokásokat! Mivel a szokások minden napjainkat képezik, általában sikeresebbek vagyunk, ha követünk egy rutint. Az alvással sincs ez másképp. Az alvás előtti szokásoktól kezdve a lefekvésen keresztül, a felkelésen át, meglátod, hogy a folyamatosság és az időbeosztás megkönnyíti majd az elalvást.

3.Hozz létre egy kényelmes környezetet alváshoz! A hálószobád legyen kellemesen hűvös, csendes és kényelmes – különösen az ágyad. Ehhez különböző dolgokat kell majd megtapasztalgass, illetve valószínűleg egy nagyobb kiadást jelenthet, de egy extra-kényelmes ágyat és párnát találni felbecsülhetetlen. Az életünk egy harmadát ágyban töltjük, így nem akarunk kompromisszumot kötni a hálószobánk kényelmességén.

4.Kapcsold ki mielőtt elalszol! Legyen szó TV-ről, könyvről, emailezésről vagy chatelésről, adj magadnak egy tartalmas időt, amikor magadra koncentrálhatsz és relaxálhatsz mielőtt lefeküdnél. A tested az ágyról az alvásra kéne asszociáljon, és nem az ilyen tevékenységekre. A televízió és az erős fények elnyomják a melatonin termelést, ezzel nehezebbé téve az elalvást.

5.Használj alvás technológiát! Rengeteg technológia létezik már, melyek segítenek jobbá tenni az alvásodat. Telefonjainkra is letölthetünk olyan alkalmazásokat, melyek segítségével megérthetjük, hogy hogyan is alszunk pontosan, mikor milyen mélyen, és személyre szabott tanácsokat ad. Már olyan ébresztő alkalmazásokat is találhatunk, amelyek – követve az alvásodat – akkor ébresztenek fel, mikor az számodra a legalkalmasabb.

Szerkesztette és fordította: ismerteto.com
Angol forrás