A fejbőr az egyik olyan terület a testünkön, amire gyakran nem figyelünk napvédőkrém alkalmazásakor. „Még akkor is ha teljesen eltakarja a hajad a te fejedet, a fejbőröd a Nap hatásainak veszélyében áll.”- állítja Arielle Nagler, a NYU Langone Medical Center bőrgyógyásza.  Összegyűjtöttük a teendőket, hogy mit érdemes tenni, ha egy napon töltött nap után pirosnak találjuk a fejbőrünket.

Young woman rinsing hair in water

1. Hogyan kezeljük?

Hidratáljuk az égett felületet, hogy megelőzzük a tüneteket. Tegyünk rá egy nagyobb adag aloe vera zselét lefekvés előtt. (A párnára törölközőt terítve aludjunk.) Reggel pedig mossunk hajat langyos vízzel és alkoholmentes samponnal.

2. Mit kerüljünk el?

Mindenképp kerüljük el az alkohol tartalmú termékeket, ugyanis a hámlást csak rosszabbá teszi. Szintén kerülendő a petróleum/kőolaj, mely fogságban tartja a hőt és a leégésen továbbront, illetve a lidokaint, mely rendkívül irritáló tud lenni. Míg nem javul a helyzet ne használjuk hajsprayt, zselét, száraz sampont, balzsamot és habot. Míg az égést fájdalmas megérinteni, iktassuk ki a hajszárítót és fésüléskor hagyjuk ki a töveket.

3. Hogyan előzzük meg legközelebb?

Viseljünk egy sapkát vagy kalapot és tegyünk fel napkrémet a kilátszódó fejbőrre – ajánlja Nagler, aki továbbá azt is állítja, hogy minimum 30 SPF-es krémet használjunk (UVA és UVB védelemmel).  Annyit alkalmazzunk, mely megtöltene egy feles poharat a kilátszódó testrészekre, és mielőtt napra mennénk, 15 percet várjunk. A fényvédőt 2 óránként ideális újrakenni, de ha vízzel érintkezünk vagy izzadunk, minél hamarabb kenjük vissza.

4. Mikor van szükség orvosra?

Konzultáljunk orvossal vagy bórgyógyásszal, ha súlyos, hólyagos és fájdalmas a fejbőrünk, lázunk van, vagy az égés javulás helyett csak romlik!

Fordította és szerkesztette: ismerteto.com

Angol forrás