A kutatók mára már biztosan állítják, hogy a testmozgás jót tesz mind a fizikai, mind a mentális egészségünknek. Egy nemrégiben készült tanulmány, például megállapította, hogy a futás megőrzi a fehérjéket az agyban, amely védi a kognitív funkciókat és javítja a memóriát. De figyelembe véve a gyermekkori elhízás növekvő arányát, hogyan ösztönözhetjük gyermekeinket a testmozgásra?

kids-multisports-II
Egy új jelentéshez, 24 kutató gyűlt össze nyolc különböző országból, hogy egy konszenzust készítsenek a fizikai aktivitás gyermekek egészségére való hatásáról. Elsősorban olyan tanulmányokra fókuszáltak, melyek a 6 és 18 év közötti gyermekek egészségét vizsgálták, emellett a testmozgás erőnlétre, egészségre, kognitív funkciókra, motivációra, illetve mentális és közösségi egészségére tett hatásait elemzik. A jelentés a fizikai aktivitás alatt többek között a következőket értik: iskolai és az iskolán kívüli időben eltöltött tevékenységek, beltéri helyen vagy környezetben, ideértve a szervezett sportokat, testnevelést, ügyesség fejlesztési programokat, és az aktív közlekedést, mint például a kerékpározást és gyaloglást.

Rövid időn belül kiderült, hogy a testmozgás jótékony hatással van szinte minden szempontból a gyermek jólétére: a fizikai egészségére, a kognitív képességeire, a motivációjára, a pszichológiai jólétére, valamint a társadalmi, szociális életére is. Először is, a gyakorlatok a szív és légúti szervek működésének javulásához vezetnek, ami pedig javítja az agy fejlődését és az intellektusát.

A kutatók megállapították, hogy a testmozgás iskola előtt, alatt és után javítja a gyermekek teljesítményét az iskolákban. Ugyanakkor megállapították, hogy bár a kisebb gyermekek számára rendkívül hatékony az órák közti kimozdulás és mozgás, addig az egyetemi, akadémiai órák között ez nem olyan ugyanolyan szinten hasznos. Ennek oka, hogy a testmozgás növeli az agy rugalmasságát, vagy a képességét, hogy nőni tudjon idővel, mely elősegíti a tanulást, memória fejlesztését, és kognitív funkciók javulását.

A gyakorlatok szintén előnyt biztosítanak a mentális egészség szintjével, és a gyermek önbecsülésével kapcsolatban. A sportokban való részvétel a gyermek kortársai elfogadásához és szoros barátságok kötéséhez vezetnek. Az ösztönzésre, a kutatók azt javasolják, hogy egyenlő hozzáférés lehetőségeket biztosítsanak minden gyermek számára, függetlenül a gyermek hátterétől. A kerékpárutak, a parkok és játszóterek is segíthetnek a gyermekek fizikai aktivitásának növelésében.

Fordította és szerkesztette: ismerteto.com
Angol forrás